Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2018 17:55
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

FBI vycvičila 14letého chlapce jako drogového dealera. Později byl zatčen s 8 kilogramy kokainu a soudce ho odsoudil na doživotí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Smutný příběh chlapce, který se stal obětí systému.

Spravedlnost není dokonalá, a pokud se na její stranu postaví nesprávné síly, člověk může skončit za mřížemi na desítky let, i když si to vůbec nezaslouží. Jeden z nejdivočejších případů mladého člověka odsouzeného na doživotí se odehrál v 80. letech minulého století. Richard Wershe Jr. vyrůstal se svým otcem ve městě Detroit. Rodiče se mu rozvedli, a tak bydlel u otce, který nevedl právě nejslušnější život.

Na živobytí si vydělával prodejem zbraní a postupem času se stal i informátorem americké FBI, což mu zaručovalo dostatečně komfortní život výměnou za informace pro bezpečnostní složky. Na počátku 80. let objevil tajnou práci svého otce i Richard a zanedlouho se účastnil setkání, kde si agenti FBI přišli po vyžádané zprávy. Už není známo, čí to byl nápad, ale Richard se po pár týdnech přidal do týmu informátorů.

Tehdy mu bylo pouhých 14 let a neměl trávit své dny v detroitském podsvětí, jenže nikomu na osudu mladého chlapce nezáleželo. Vlastní otec dokonce agenty kryl svým informátorským spisem, přes který jeho syn posílal informace, protože oficiálně nemohl jako nezletilý pracovat pro FBI. Mladičký Richard se postupně probíjel do světa organizovaného zločinu a zejména drog. Agenti od chlapce chtěli, aby pronikl zejména do gangu notoricky známého drogového barona Johnnyho Curryho, který se svou rodinou ovládal východní část Detroitu.

FBI vycvičila 14letého chlapce jako drogového dealera. Později byl zatčen s 8 kilogramy kokainu a soudce ho odsoudil na doživotí
Zdroj: White Boy Trailer

I když bylo Richardovi jen 14 let, životu v podsvětí se rychle přizpůsobil. Samotná FBI ho vycvičila jako prodejce drog, poskytovala mu ochranu a pomohla mu stoupat v hierarchii drogových dealerů. Mladý chlapec prodával a pašoval drogy, měl po svém boku krásné ženy a jezdil v drahých autech. Život byl dokonalý i přesto, že prakticky ztratil dětství, ale Richard si nestěžoval.

Vše bylo perfektní až do momentu, kdy se mu ve spolupráci s agenty podařilo usvědčit zmíněnou drogovou skupinu. FBI ho ze dne na den přestala potřebovat, a tak ho z pozice informátora propustila. Život drogového dealera Richardovi vydržel přibližně dva roky, než jako 16letý najednou ztratil smysl života. Navzdory ukončení spolupráce s FBI nebyla odhalena jeho tajná identita, a tak si zachoval v podsvětí hromadu kontaktů.

Neuměl dělat nic jiného, než pašovat drogy, začal proto podnikat na vlastní pěst. Po pár měsících ho policisté zadrželi i s 8 kilogramy kokainu a příběh mladého drogového dealera skončil. Ve státě Michigan tehdy platil kontroverzní zákon 650 Lifer Law. Každá osoba, která byla zadržena s více než 650 gramy kokainu určenými na distribuci a prodej, měla podle zákona dostat doživotní trest, což se také stalo.

Richard Wershe skončil za mřížemi, ale agentům z FBI nepřestal pomáhat. Zanedlouho na jejich žádost zorganizoval rozsáhlý drogový obchod, ve kterém se agentům podařilo usvědčit přibližně tucet zkorumpovaných policistů. Policisté měli nelegální transport kokainu chránit, a tak skončili za mřížemi. Problémy nadělal i šéfovi jednoho policejního oddělení v Detroitu, protože FBI poskytl informace o tom, jak měl Gilbert Hill ututlat zabití malého dítěte drogovým dealerem. Wershe pomohl usvědčit několik vlivných pracovníků policie či úřadů, kvůli čemuž zůstal navždy nepřítelem číslo jedna.

FBI vycvičila 14letého chlapce jako drogového dealera. Později byl zatčen s 8 kilogramy kokainu a soudce ho odsoudil na doživotí
Zdroj: White Boy Trailer

Za pomoc při usvědčování policistů odešel Wershe do programu na ochranu svědků, ale příliš dlouho se tam neohřál. Postupem let trávil čas ve vězení na Floridě, ale většinu let si odseděl ve státě Michigan. Za mřížemi seděl skoro 30 let a zřejmě se na svobodu jen tak nedostane. Všichni vězni usvědčení na základě zmíněného zákona 650 Lifer Law se dříve či později dostali na svobodu, ale Wershe za své činy stále pyká.

V roce 2003 dostal jedinou šanci obhájit svou nevinu před komisí rozhodující o podmíněném propuštění, jenže vlivní úředníci svědčili proti němu a označili ho za jednoho z nejhorších drogových dealerů, kteří kdy chodili po městě Detroit. I když ho nakonec v roce 2017 z vězení v Michiganu propustili na podmínku, okamžitě byl převezen do věznice na Floridě, kde si má odpykat přibližně tři další roky za to, že se zapletl do prodeje ukradených aut organizovaného zpoza zdí věznice.

O Rickovi byl nedávno natočen i film s názvem White Boy, který je dokumentem o skutečných událostech a objevují se v něm výpovědi i samotného Wersheho. Už na konci září se však Wershe dočká velkého hollywoodského trháku s názvem White Boy Rick, v němž si zahraje Matthew McConaughey společně s Jennifer Jason Leigh.

Domů
Sdílet
Diskuse