Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2018 20:50
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Na Marse sa našli organické molekuly, skvelý základ pre existenciu života v tamojších podmienkach

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

O 20:00 nášho času sme sa dozvedeli ďalšiu novinku z marťanského prostredia.

Na Marse sa podarilo objaviť organické molekuly, a to konkrétne tiofén, metiántiol, 2- a 3-metytiofény a dimetylsulfid. Vozidlo Curiosity ich našlo konkrétne na dne veľmi starého jazera v tamojších horninách. Čo to znamená? Fakt, že "marsovská" organická chémia je obdobná tej zemskej, čo tvorí veľmi dobrý základ pre existenciu zložitejších organických útvarov.

A práve na základe zistených informácií sa dá predpokladať, že život na Marse kedysi mohol skutočne jestvovať, prípadne je prítomný dodnes, len sme ho nenašli. Vedci spomínali, že je to veľmi povzbudivá správa pre budúce misie, pretože je čo hľadať.

Embed from Getty Images

Vozdilo Curiosity jazdí po povrchu červenej planéty už od augusta roku 2012 a je nesmierne dôležitým zdrojom informácií o tamojších podmienkach. Sme určite zvedaví, aké nové zistenia nám prinesie v budúcnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse