Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. června 2018 13:56
Čas čtení 0:00
Adam Lukáč

Fúzní reaktor dosáhl vyšší teploty než jádro Slunce. Dočkáme se energie bez odpadu?

TECH VĚDA
Uložit Uložené

Možná už v roce 2025 budeme čerpat energii z termonukleárního reaktoru.

Energetické zdroje jsou jeden z problémů přežití. Lidstvo je totiž závislé na elektřině a používání různých zařízení pro pohodlnější život. Zdroje však docházejí a většina z nich je buď škodlivá pro naši planetu nebo nedokáže vyprodukovat dostatečné množství elektrické energie.

Fúzní reaktor dosáhl vyšší teploty než jádro Slunce. Dočkáme se energie bez odpadu?
Zdroj: wikimedia.org

V Anglii však přišli na řešení, o kterém sice víme už pár desítek let, ale poprvé se podařilo dosáhnout prototypu fúzního reaktoru teploty vyšší než v jádru Slunce. Termonukleární reaktor označován jako ST40 vyrobila firma Tokamak Energy.

Je to jejich třetí pokus o čistou fúzní energii, ve kterém dosáhly teplotu až 15 milionů stupňů Celsia. Na komerční využití si však počkáme do roku 2025 až 2030, což je v podstatě za rohem a právě díky novému a hlavně výkonnému zdroji energie by se mohl vyřešit i problém s rychlým nabíjením elektromobilů, přičemž bychom se nemuseli obávat výkyvů energie.

 

Fúzní reaktor dosáhl vyšší teploty než jádro Slunce. Dočkáme se energie bez odpadu?
Zdroj: Spider-Man 2

Ale když už jsme u termonukleárního reaktoru, jak vlastně funguje? Pokud si vzpomínáš na akční marvelovku Spider-Man 2, právě fúzní energií byl posedlý záporák Otto Octavius. Neboj se, podobný scénář by se neměl opakovat a testy by měly být bezpečné.

Doporučeno
Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace? Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace? 11. ledna 2024 8:00

Energie vzniká spojováním atomů při vysokých teplotách a největší výhodou je, že výroba energie nezanechává žádný radioaktivní odpad či jiné vedlejší produkty. Jedním z hlavních faktorů pro fungování reaktoru je stabilní magnetické pole pro udržení plazmy. Druhým je zase dostatečný ohřev plazmy, což se firmě skutečně podařilo.

Domů
Sdílet
Diskuse