Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. června 2018 19:32
Čas čtení 0:00
Sona O.

Ženy v Saúdské Arábii mohou konečně řídit. Co všechno ale mají v 21. století pořád zakázáno?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Saúdská Arábie je jedna z nejpřísnějších muslimských zemí na světě. Ženy v ní nemají téměř žádná práva, pořád nemohou vlastnit pas nebo podnikat.

24. května získalo řidičský průkaz 10 žen v Saúdské Arábii. Přestože je u nás něco takového naprostou samozřejmostí, v muslimských zemích ženy musí stále tvrdě bojovat za svá práva. Řidičák je pouze jehla v kupce sena diskriminačních zákonů, kterým musí mnohé muslimky čelit. Co všechno mají ještě v roce 2018 zakázané? 

1. Vdávat se dle svobodné vůle 

Žena se bez souhlasu svého otce, bratra nebo jiného mužského příbuzného nemůže vdát ani rozvést. Ve mnoha arabských zemích je něžnější pohlaví stále majetkem muže a práva na vlastní názor či svobodné rozhodování jsou jim odepírána.

V momentě, kdy se žena vdá, přechází z vlastnictví otce do vlastnictví manžela. Muži pak vystupují jako právní zástupci ženy, stejně jako je to v západním světě u dětí a nesvéprávných lidí. Žena tedy v Saúdské Arábii právně neexistuje.

Ženy v Saúdské Arábii mohou konečně řídit. Co všechno ale mají v 21. století pořád zakázáno?
Zdroj: Tribes of the World - Flickr

2. Vlastnit pas

Muslimky ze Saúdské Arábie nemohou vycestovat bez doprovodu svého mužského právního zástupce. „Díky“ tomu nepotřebují vlastnit ani pas.

3. Nechat se operovat bez souhlasu muže

A to dokonce ani v případech, kdy je vážně ohrožen jejich život.

4. Ukazovat se na veřejnosti bez burky

Žádná cudná žena se nemůže v ulicích ukázat bez tohoto muslimského oděvu. Pokud by tak učinila, automaticky by byla považována za lehkou, zkaženou smilníci a došlo by k absolutní degradaci jejího společenského postavení. 

Ženy v Saúdské Arábii mohou konečně řídit. Co všechno ale mají v 21. století pořád zakázáno?
Zdroj: Pixabay

5. Setkávat se s muži, kteří nejsou rodinní příslušníci

Dívky se striktně setkávají pouze s dívkami. Jejich kontakt s muži je omezen pouze na členy rodiny.

6. Podnikat

Není to sice nemožné, ale ani byznys v Saúdské Arábii není lehký. Pokud si chce žena otevřít vlastní firmu nebo založit živnost, potřebuje minimálně dva muže, kteří se za ni zaručí.

7. Jíst v restauraci bez rodinné sekce

Klientelu barů a restaurací tvoří většinou pouze muži. Pokud se stane, že do nějaké přijde žena, musí sedět v oddělené části určené pro rodiny. Kromě toho nemůže vejít ani předním vchodem, použít musí boční dvířka.

8. Starat se o děti po rozvodu

Po legální separaci od manžela jsou muslimky v podstatě odepsány. Nikdo se s nimi již znovu neožení, jsou znesvěcené, použité, nežádoucí a v podstatě představují absolutně dno společnosti. Aby jim to nebylo málo, o jejich děti se po rozvodu starají muži a ony je ve většině případů už nikdy neuvidí.

9. Spravedlivý soud

Jak jsme již zmínili, žena v Saúdské Arábii právně neexistuje. Její svědectví má pouze poloviční hodnotu ve srovnání s mužovým a po rodičích dědí také o polovinu méně majetku než její bratři.

Ženy v Saúdské Arábii mohou konečně řídit. Co všechno ale mají v 21. století pořád zakázáno?
Zdroj: pixabay.com

10. Otevřít si bankovní účet

V zemi existuje pouze pár zaměstnání, která mohou vykonávat. To nejpopulárnější je prodavačka, ale svou výplatu si neužijí tak jako muži. Nemohou si totiž otevřít vlastní bankovní účet.

Domů
Sdílet
Diskuse