Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. června 2018 7:03
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Bethesda oznámila pokračování Skyrimu, Wolfensteina, Doom 2, vesmírné RPG Starfield a ukázala úžasně vypadající Rage 2. Přivítejte next-gen

TECH
Uložit Uložené

Odhalení prvních next-gen her, mobilní tituly, obrovské online světy, DLC zdarma a pokračování klasických stříleček. Vítejte v Bethesdě.

Všichni od Bethesdy očekávali mnohé a dá se říci, že ohledně her to i splnili. Každý si od E3 sliboval DLC k Prey, odhalení Starfieldu, přídavky do jejich multiplayerových světů, gameplay pro Rage 2 či nového Dooma. A hráči to všechno dostali.

Na scéně úřadoval zejména Pete Hines, který si neodpustil nějaký ten vtip na adresu Wall-Martu, který kromě jiných her leaknul i Rage 2. Mnohem více prostoru ale dostal legendární Todd Howard, který toho odhalil více než celá EA „E3 konference“ dohromady.

A přestože měl Microsoft vynikající obsah a skvělá oznámení, konference nebyla tím pravým ořechovým pro hráče, kteří si vedle novinek rádi vyslechnou i vývojáře. Bethesda to však dělá jinak, a tak se při každém titulu ukázali i jejich tvůrci a něco málo odprezentovali.

Potěšil zejména výstup kluků z Machine Games. Ti připomněli, že už zanedlouho budeme moci zabíjet nácky už i na Switchi, protože Wolfenstein 2 na něj vychází už 29. června. Přidal se k nim i Pete Hines s krásným poselstvím Bethesdy při oznámení Wolfenstein: Cyberpilot pro VR.

Ano, trošku předbíhám, ale jsou to největší odhalení a už o nich asi víte...

Bethesda oznámila pokračování Skyrimu, Wolfensteina, Doom 2, vesmírné RPG Starfield a ukázala úžasně vypadající Rage 2. Přivítejte next-gen
Zdroj: Bethesda

„Ve hře se stanete hackerem schopným převzít kontrolu nad válečnými stroji nácků a obrátit je proti jejich pánům ... v naší nekonečné snaze vyjádřit jasný vzkaz ‚fuck nazis' na všech možných platformách.“ 

Wolfenstein loni krásně ukázal, jak se má veřejnost k nacistům postavit a nás nesmírně mrzí, že ačkoli hra dopadla na výbornou a odnesla si i nějaké to ocenění, prodeje byly slabší.

Možná to ale vývoj trojky nakopne. V každém případě, celá Bethesda stojí za Machine Games a jejich poselstvím, které z celého vydavatelského týmu dělá našeho miláčka.

Je velmi těžké nefandit Bethesdě, a to zvláště, pokud ukazuje takový krásný přístup k hráčům, sebereflexi, humor a lidskou stránku společně s faktem, že si neváhají střílet sami ze sebe.

Ale teď už k samostatným hrám.


V první řadě se musíme podívat na nesmírně zábavně vypadající Rage 2. Po úvodních videích jsem byl skeptický, ale dnes mohu říci, že se na hru těším. Spojte si Just Cause, Bulletstorm, Rage a Doom. Vznikne vám Rage 2, ulítlá sci-fi FPS s chytlavé působícím gunplayem.

Její jediný problém je, že vychází až na jaře 2019. Jakmile jsem viděl ten gameplay, řekl jsem si, že ten Doom 2 letos nevyjde. Tyto hry se totiž hratelností náramně podobají, a tak by si na trhu navzájem škodily. Jenže Bethesda sequel pro reboot Doom z roku 2016 i tak odhalila!

Naneštěstí ale šlo jen o teaser s informací, že se hra ukáže až v srpnu na Quake Conu a jediné, čím si můžeme být jisti, je dvojnásobek unikátních démonů, Hell on Earth a název Doom Eternal. Což nás přivádí k myšlence: Co vlastně budeme letos od Bethesdy hrát?

Po loňské náloži (Wolfenstein 2, The Evil Within 2, Dishonored: Death of the Outsider, Prey a Elders Scrolls Online) prostě všichni čekali, že nám vydavatel něco přinese i letos. Nicméně, pokud se již těšíte na nějakou singleplayerovou pecku, zklameme vás.

Jedinou AAA hrou od Bethesdy, kterou tento rok uvidíme, je Fallout 76. Jde o prequel zasazený před všechny dosavadní tituly a co je nejdůležitější, mluvíme tu o multiplayerové hře.

Západní Virginia (rozlohou 4x větší než Fallout 4) se stane bojištěm nového Falloutu zaměřeného na kooperaci a společné budování nového světa. Samozřejmě, hru budete moci hrát i sami, ale jak už to bývá, mnohem více si ji užijete se svými kamarády, nemluvě o tom, že bude i jednodušší.

Hra měla opravdu pěknou prezentaci, jejíž součástí bylo i odhalení nového hratelnostního prvku – atomových bomb. Po získání několika klíčů k odpálení jedné z těchto bomb se budete moci rozhodnout, kam ji chcete poslat. Po výbuchu byste na to místo měli i zajít, protože tam kromě spouště najdete i cenné materiály... a příšery.

Těch přibude, obzvláště pokud se bavíme o nových druzích. Fallout 76 působí jako multiplayerová verze Falloutu 4 se zcela novým obsahem, příšerami a několika významnými hratelnostnými novinkami.

A jelikož nejbližších 5 a možná i více let žádný nový singleplayerový Fallout neuvidíme, měli byste dát šanci tomu multiplayerovému. Ten zde totiž plánuje zůstat na delší dobu. Ještě předtím si však budeme moci vyzkoušet BETU. Fallout 76 vychází 14. listopadu 2018.

Hodně prostoru dostal i svět The Elder Scrolls. V první řadě zde máme přídavky pro karetní hru Legends, v tom druhém zase ohlášení nových příběhových expanzí pro multiplayerové TES Online, které má již přes 11 milionů hráčů.

Legends se přitom na podzim dostane na PS4, Switch a Xbox One. Aby toho nebylo málo, hráči dostanou na podzim mobilní hru TES Blades zcela zdarma.

A že nejde o obyčejný titul, se můžete přesvědčit ve videu výše. Vzhledem k platformě vypadá hra opravdu fantasticky a ve spojení s faktem, že ji uvolní pro všechny zdarma, můžeme začít seriózně uvažovat o budoucnosti her na mobilech. Snad se Bethesdě poštěstí i v tomto segmentu.

Ale i ta mobilní hra byla očekávanější než ohlášení pokračování plnohodnotné singleplayer série. Té se skutečně dočkáme a osobně to tipuji na rok 2021. Nepochybně jde o další next-gen titul, o kterém momentálně nemáme žádné další informace.

Pro fanoušky série jde nepochybně o obrovskou úlevu. Na novém TES se skutečně pracuje a za pár let skutečně dorazí. Nyní už hráčům zbývá jen velká dávka trpělivosti, protože o hře pravděpodobně dlouho nebudeme slyšet vůbec nic. Proč si to myslím?

Protože v přípravě je Starfield, obrovské vesmírné RPG a zároveň první nová originální IP od Bethesdy za posledních 20-25 let. I z ní jsme viděli jen nic neříkající teaser. I ten však slušně navnadil. Starfield je ve vývoji již pár let, přičemž ho Howard označil jako next-gen projekt.


S příchodem next-gen konzolí se počítá na rok 2020, takže dříve než za dva roky Starfield neuvidíme. Zřejmě vám už došlo, že Bethesda nevydá dvě gigantické RPG během jednoho roku, a tak se můžete připravit, že ani ten TES VI nedorazí dříve než rok po Starfieldu, a tedy 2021.

Samozřejmě, všechno jsou to jen naše předpoklady a můžeme se mýlit.

Podstatné je, že Bethesda už plánuje next-gen line up, připravuje obrovské singleplayerové hry a nemá v úmyslu měnit svůj byznys model.

Pokud milujete singleplayerové hry, RPG, FPS, neuvěřitelné online zážitky či menší hry pro mobily, Bethesda je tu pro vás. Bohužel, až od příštího roku.


Tehdy kromě Doomu 2 (myslíme, že vyjde až na podzim 2019, ale snad nás ještě společnost překvapí) vyjde i Rage 2, pravděpodobně i Quake Champions, no a s určitostí i nový Wolfenstein.

Nebudeme v něm však hrát za B. J. Blazkowicze. Nebojte, hlavní dějová linka bude pokračovat (zřejmě až na next-genu), ale ještě předtím dostaneme spin-off odehrávající se v Paříži 80. let.

Wolfenstein: Youngblood nám v roce 2019 odvypráví příběh Blazkowých dětí – dvojčat Jess and Soph, které svého otce v Paříži hledají. Přitom mají samozřejmě v plánu zabít pár stovek nácků.

Mě osobně velmi potěšilo odhalení, že hru budu moci hrát se svou partnerkou v co-opu. Zbývá už jen doufat, že přítomen bude i local co-op a nebudeme si muset kvůli společnému zážitku z kosení nácků kupovat druhou konzoli a druhou kopii hry.


Josef Fares se svým Hazelight Studios letos nakonec krásně ukázal, jak se má co-op hra zvládnout a vydávat. Pro Youngblood ale spoluhráče shánět nemusíte. Pokud chcete, můžete hrát zcela sami, kdy AI převezme odpovědnost za druhou postavu.

A i když mnozí zůstali zklamaní, že nějaké to DLC nedostalo i Evil Within 2, radovat se mohli alespoň fanoušci skvělého sci-fi FPS Prey od Arkane Studios. Už dnes si mohou zcela zdarma zahrát bonusový obsah s názvem Mooncrasher.

V něm bude každý průběh jiný a unikátní, včetně spawnování nepřátel a stavu okolního prostředí. Lépe to ale pochopíte z traileru.

Takže, abychom si to shrnuli. Rage 2 ukázalo zábavný gameplay a odhalilo datum vydání. Do post-apo světa se dostaneme na jaře 2019. Oznámený byl Doom Eternal, který pravděpodobně přijde na příští podzim, i když je tu stále možnost, že si ho zahrajeme ještě letos a Bethesda nás jen natahuje.

Prey dostalo DLC zdarma, přičemž v létě dorazí další. Půjde o PvP (player vs player) multiplayerový dodatek, no a kromě toho nás čeká i speciální obsah pro virtuální realitu (stejně jako v případě Wolfenstein: Cyberpilot).

The Elder Scrolls dostane přídavky do Online hry, zatímco tu karetní čeká nová grafická verze a přidaný obsah. K tomu si připočtěte příchod zajímavě vyhlížející mobilní hry TES Blades zcela zdarma a oznámení TES VI někdy do next-gen období.

Na rok 2019 nás čeká i nový Wolfenstein s podtitulem Youngblood, který nabídne co-op režim a příběh Blazkowiczowých dcer (dvojčat).

No a na závěr tu máme oznámení Starfieldu, zcela nové a epické vesmírné značky. Bethesda na to jde ve velkém, přičemž má v přípravě stále nové tituly od Arkane Studios (Dishonored, Prey) a Tango Gameworks (The Evil Within 1 a 2).

Bohužel, do konce roku kromě multiplayerového Falloutu ale nic pořádného nevyjde. Ostatní 3rd party vydavatelé jako Activision, EA či Square Enix tak aspoň mají nějaký ten vzduch k dýchání navíc.
 

Osobní přístup vývojářů, skvělé vystoupení Hinese a Howarda a prezentovaný materiál společně s tempem, které mi sedlo, dělají v mých očích letošní konferenci Bethesdy rozhodně nejzábavnější, i když ne nejlepší.

Domů
Sdílet
Diskuse