Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. června 2018 8:39
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Sony ukázala The Last of Us 2, samurajské peklo, nejmysterióznější hru století i Spider-Mana

TECH SONY
Uložit Uložené

Budoucnost na PlayStationu se zdá nesmírně bohatá.

Bethesda mírně zklamala, jelikož neukázala žádnou pořádnou hru na tento rok a hráče až příliš namotala na TES VI a Starfield, které vyjdou až na next gen. Square Enix a EA konference byly nepodařenými vtipy, no a Ubisoft neoznámil žádný nový AAA titul, i když alespoň ukázal pěkné hry.

Stále nás čeká Nintendo, ale už nyní zřejmě můžeme říci, a zní to neuvěřitelně, ale Microsoft vyhrál letošní E3. Minimálně z hlediska zajímavosti konference. Ukázal desítky her, exkluzivity, očekávaná pokračování zavedených značek, koupil množství studií a ukázal rozmanitou knihovnu.

Poslední roky je to hlavně o tom, co ukáže Sony a čím konkurenci zničí, a stalo se tak z pohledu exkluzivit i tentokrát. Ty totiž probily snad všechno, co jsme dosud na E3 viděli, ale celková kvalita a formát konference byly o pár levelů horší.

The Last of Us Part II jsme věnovali samostatný článek 

Sony se rozhodla pojmout tuto E3 jinak, čehož výsledkem jsou 3 pořádná gameplay videa pro The Last of Us 2, Ghost of Tsushima a Spider-Mana. 4. „deep dive“ měl být Death Stranding, a i když jsme konečně viděli gameplay, stále nemáme páru, o čem to vlastně sakra bude, a tak jsme mírně zklamáni.

Vypadá to však neuvěřitelně mysteriózně, nemluvě o skvělých hereckých posilách, kterým vládne Lea Séydoux (James Bond Spectre).

O všech těchto hrách ještě uslyšíme v následujících dnech, kdy je ještě blíže představí samotní vývojáři v různých rozhovorech a panelech, dosud jsme však z Death Stranding stále extrémně zmatení. Pro pěknou galerii ze hry navštivte PS Blog.


Zpět však ke konferenci. Letošní formát vsadil vše na prezentaci 4 nejočekávanějších exkluzivních titulů pro PS4. Po dnešku se v nás ale začíná probouzet myšlenka, zda některé z nich nebudou cross-gen tituly. Jinak řečeno, je možné, že vyjdou i na další generaci, kam budou portované z PS4 verze.

Nedostali jsme totiž žádná data vydání, dokonce ani roky. Sony se již párkrát kála a hodlá dodržet svůj slib, že své hry už nechce tolik odkládat, a proto nám oznámí datum vydání, až když si jím budou jisti.

Potěšilo nás toho tedy jen velmi málo. Kromě toho, že jsme neviděli Dreams, Concrete Genie, Days Gone, Final Fantasy VII Remake a množství dalšího (kde je sakra nová hra od Rocksteady?), jako například, na čem sakra pracují v Japan Studios, byla konference chudá i na 3rd party obsah.

Jde o hry od jiných vydavatelů, jako například Square Enix, EA, Activision, Bethesda, Ubisoft a tak dále.

Destiny 2 dostalo krátkou upoutávku pro DLC Forsaken, CoD Black Ops IIII nic neříkající teaser o remasterech oblíbených map z předešlých titulů (o čemž jsme dávno věděli), no a Kingdom Hearts 3 alespoň ukázalo nový svět –svět Johnnyho Deppa a jeho Jacka Sparrowa.

Kingdom Hearts 3 vyjde 29. ledna 2019 pro Xbox One a PS4, přičemž na japonské konzoli uvidíme i kompletní edici všech her.

V tomto okamžiku jsme z očekávaného pokračování již viděli opravdu hodně a doufáme, že další světy nám Square Enix už neodhalí, aby nás ve finále alespoň něco mile překvapilo. Capcom rozdělil své dva velmi očekávané tituly pro konference Microsoftu (Devil May Cry) a Sony, kde se prezentoval Resident Evil 2 Remake – R2MAKE.

Osobně se mi více líbila právě zombie akce. Vypadá to na pohled zpoza ramene, což fanoušky potěší, ale zřejmě se budou muset rozloučit s představou zamčené kamery na vybrané úhly, která je pro první hry ze série tak typická. A to je samozřejmě dobře. Remake skvělé dvojky dorazí 25. ledna 2019 na Xbox One a PS4.

Svou novou hru odhalilo i Remedy (Alan Wake, Quantum Break), a i když si zřejmě přeneslo pár elementů z nepříliš vydařené Microsoft exkluzivity Quantum Break, vypadá to tak, že tentokrát to bude jiný a kvalitnější zážitek.

Namísto času bude hlavní hrdinka Jesse ovládat gravitaci a půjde o 3rd person akční adventuru s různými skilly a upgradováním. Hra Control vyjde někdy v roce 2019.

Mnohým hráčům včetně mně tento formát vůbec nevyhovuje. „Třešničkou na dortu“ je více než 10minutová pauza po TLoU II, jen aby se konference mohla přemístit do většího stanu. Ten původní totiž vznikl výhradně pro účely odhalení gameplaye nové pecky od Naughty Dog. Podobnosti stanu ve hře s tím reálným jste si jistě všimli, že?

Málo 3rd party her, žádné nové odhalení a překvapení, absolutní ignorace indie titulů... Sony dokonale (až na Death Stranding) prezentovalo své největší exkluzivity, ale zbytek si za klobouček nedá a my doufáme, že za rok se vrátí s normální konferencí.

Vzhledem k chudšímu obsahu ale můžeme čekat bohatší Paris Games Week či PSX v prosinci. Zbývá doufat a přemýšlet, proč Sony nedala prostor hrám, které měly zazářit přímo během konference, ne na nějakém panelu či samostatně na Youtube.




Špatné, špatné a ještě jednou špatné. Podobně jako poslední PSX, i po letošní E3 se fanoušci Sony budou chytat za čelo. A Shawn Layden by se už s celým svým týmem měl vzpamatovat. Protože pokud máte v přípravě více her než Microsoft, ale na E3 jich i tak ukážete méně než EA, něco je skutečně velmi špatně.

Překvapením může být alespoň Nioh 2, jehož vývoj nám však Team Ninja už dříve potvrdil. Nic víc o sequelu zatím nevíme, ale stejně jako jednička se i dvojka pravděpodobně později dostane na PC. Celkem se nám s těmi samurajskými hrami roztrhl pytel, co říkáte?

Abychom to ale nekončili negativně, stále si musíme něco málo říct o Ghost of Tsushima a Spider-Manovi. O Death Stranding jsme se toho dozvěděli velmi málo a The Last of Us 2 jsme věnovali samostatný článek. Spider-Man zase ukázal The Raft, supervězení pro všechny zločince a Spideyho protivníky s nadpřirozenými schopnostmi.

V dnešním traileru tak bojoval s Electrem, Vulturem, Mr. Negativem, Scorpionem či Rhinem. Insomniac si na závěr neodpustil malý tease a můžeme si tak být jisti, že půjde o příběhovou hru se vším, co k tomu patří. Hlouběji se prezentoval zejména gameplay, který vypadá velmi zábavně.

Spideyho výbavu kromě akrobatických kousků, nadlidské síly a pavučiny zdobí několik gadgetů obohacujících hlavně combat systém. Ten se výrazně podobá na Batman hry od Rocksteady, což rozhodně není na škodu. Insomniac se však bude muset snažit, aby je soubojový systém vynikl a aby nebyl jen akrobatičtější kopírkou Arkham série.

Celkový pocit je ale velmi pozitivní, obzvlášť z pohybu, houpání na pavučině a lezení po New Yorku. Spider-Man pro PS4 bude velmi speciální. Vyjde přitom už 7. září, a to s českými titulky.

Ještě lepší dojem ale udělal Ghost of Tsushima, nová značka od studia Sucker Punch (Sly Cooper, inFamous) zasazená do feudálního Japonska, přesněji na ostrov Tsushima po napadení Mongoly. Barevná škála je neuvěřitelně bohatá a hráče doslova vtahuje do světa plného samurajů, Mongolů a smrti.

Hrát budeme za Jina, který si musí přivlastnit techniky nindžů, protože jako jeden z posledních samurajů na ostrově už jen díky své samurajské cti přežít nedokáže. Největším otazníkem byl samozřejmě soubojový systém. O ten se však obávat nemusíme.

Jak můžete vidět v gameplay videu níže, vypadá velmi intuitivně, krvavě a přesně tak samurajsky, jak jsme to chtěli. Nepochybně však budou muset vývojáři doladit animace. Více vám ale napoví trailer níže.

Co dodat na závěr? Letošní E3 je zatím zklamáním. Největším shadow dropem (odhalení nové hry a následné oznámení, že je dostupná ihned) byl Unravel Two, nedočkali jsme se žádných velkých odhalení, o kterých jsme již nevěděli, a vydavatelé nás tedy téměř ničím nepřekvapili.

Po letech to platí jak pro Ubisoft, tak i Sony, což je velmi netradiční.

Ghost of Tsushima – ne, fakt to není z PS5

Sony ukázala The Last of Us 2, samurajské peklo, nejmysterióznější hru století i Spider-Mana

Současná generace konzolí se však dostává do svého posledního cyklu, a tak je pochopitelné, že se toho už mnoho neděje. O to víc ale budeme zklamaní, pokud bude launch nových konzolí i tentokrát tak chabý jako naposledy, alespoň co se exkluzivit a velkých her týká.

PS: God of War dostane New game plus! Dorazit by měl ještě v létě a nabídne i náročnější výzvy. Vývojáři v SSM na něm už nějaký ten čas pilně pracují.

PS2: Mimo konference byla oznámena i exkluzivní PSVR hra od FromSoftware. Ani se nás neptejte, proč ji neukázali během show, stejně jako desítky dalších her.

Jak to shrnout? Prezentované hry? Minimálně 9/10. Konference jako taková? Maximálně 6/10.

Zpět
Sdílet
Diskuse