Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. června 2018 15:42
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Mléčná dráha váží jako 960 miliard Sluncí. Většinu její hmotnosti tvoří temná hmota

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Slunce váží 1 989 000 000 000 000 000 000 000 000 000 kg.

Vědci z Arizonské univerzity v Tucsonu vypočítali hmotnost naší galaxie. Univerzitním tým v čele s Ektou Patelem uveřejnil výsledky studie v časopise The Astrophysical Journal.

Krom toho, že Mléčná dráha váží jako 960 miliard Sluncí, došli ke zjištění, že 85 % hmotnosti naší galaxie tvoří temná hmota. 

Existence této skryté látky je ovšem jen hypotetická. Ve vesmíru ji lze pozorovat jen díky gravitaci, jíž působí na okolní tělesa. Nevyzařuje však řádné elektromagnetické záření, a tak je našim očím a přístrojům skryta. 

Mléčná dráha váží jako 960 miliard Sluncí. Většinu její hmotnosti tvoří temná hmota
Zdroj: Wikipedia.org/Nick Risinger

A jak probíhá takové vážení galaxie? Kolem Mléčné dráhy obíhá dalších přibližně 50 satelitních galaxií. U nich vědci vypočítali takzvaný moment hybnosti.

Zjednodušeně: podle drah, vzdálenosti, rychlosti a gravitačního působení okolních galaxií vypracovali obsáhlý počítačový model zobrazující mimo jiné i váhu Mléčné dráhy.

Domů
Sdílet
Diskuse