Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. června 2018 15:57
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Češi přispěli rekordních 19 041 300 korun na boj proti rakovině

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Tuzemští dárci byli letos mimořádně štědří.

Lize proti rakovině se ke dnešnímu dni podařilo vysbírat rekordních 19 041 300 korun. Je to nejvyšší suma od první sbírky, která proběhla před 22 lety. Ani tak to však zatím nejsou konečná čísla. Lidé totiž mohou do 31. listopadu posílat dárcovské SMS či příspěvky převodem na účet. 

O aktuální částku se postaralo více než 14 tisíc dobrovolníků, kteří 16. května vyrazili do ulic 1200 měst České republiky. Prodávali symbolické kytičky, které si dárci mohli připnout na oblečení či tašku. 

Liga proti rakovině nyní bude rozhodovat, které projekty z vysbíraných peněz podpoří. Jako každý rok bude volit podle tří kritérií. 

Peníze rozdělí do projektů podporujících nádorovou prevenci, projektů pracujících na zkvalitnění života onkologických pacientů a do onkologického výzkumu, kvality výuky a modernizace onkologických pracovišť.

Každá z těchto kategorií je mimořádně důležitá a přispívá ke snižování úmrtnosti na rakovinu. Zejména dotovaný screening, tedy možnost bezplatného preventivního vyšetření. 

V Česku mohou ženy nad 45 let zdarma každé dva roky chodit na mamograf. Muži nad 50 let mají nárok na každoroční preventivní prohlídku rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Nemocných každoročně přibývá, zároveň se ale snižuje úmrtnost. S rakovinou mělo ke konci roku 2015 přímou zkušenost 541 600 pacientů.

Domů
Sdílet
Diskuse