Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. června 2018 22:45
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Novoobjavené Einsteinove denníky sú plné rasistických poznámok. Počas ciest opisoval Číňanov ako hlúpych, bezduchých a stádovitých

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Kto by to bol o ňom povedal?

Podľa najnovších informácií bol najznámejší nemecko-švajčiarsko-americký teoretický fyzik Albert Einstein, vďaka ktorému ľudstvo pozná teóriu relativity, "pekný kvietok." Jeho súkromné cestovateľské denníky totiž odkrývajú zarážajúce a temné vlastnosti milovaného vedca. Vyskytuje sa v nich mnoho publikovaných rasistických a xenofóbnych názorov.

V dvadsiatych rokoch minulého storočia putoval vedec po Ďalekom a Blízkom východe a popri cestách si viedol vlastné denníky, mapujúce jeho dojmy z exkurzie. Konkrétne v období od októbra 1922 až do marca 1923, ako informovalo BBC. Vo svojich záznamoch opisoval napríklad Číňanov, ktorých deti sú podľa neho bezduché, obmedzené a hlúpe.

Takisto by podľa jeho slov bola "veľká katastrofa, keby títo Číňania vytlačili všetky ostatné rasy". Mužov z najľudnatejšej krajiny považoval skôr za automaty ako ľudí. Tiež o nich napísal že "Nie sú schopní ubrániť sa túžbe mať s Číňankami potomkov."

V denníku taktiež stojí, že po príchode do Port Said v Egypte stretol "Levantíncov (niekdajší obyvatelia územia Jeruzalemského kráľovstva, pozn. red.) všetkých odtieňov. Akoby sa vrhali zo samotného pekla." O obyvateľoch dnešnej Srí Lanky sa zas vyjadril, že "žijú vo veľkej špine a zápachu. Málo pracujú, no taktiež aj málo potrebujú."

Einstein však v roku 1933 kvôli prebratiu moci v Nemecku nacistickým diktátorom Adolfom Hitlerom emigroval do USA, keďže sám bol židovského pôvodu. V Spojených štátoch intenzívne bojoval za ľudské práva a v roku 1946 nazval rasizmus ako chorobu bielych ľudí. Taktiež vstúpil aj do asociácie pomáhajúcej Afroameričanom v štátoch.

Domů
Sdílet
Diskuse