Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. června 2018 20:58
Čas čtení 0:00
Adam Lukáč

Jsi závislý na Instagramu? Aplikace chce novou funkcí omezit její používání

TECH
Uložit Uložené

Je očividné, že jsme se stali otroky vlastních zařízení a poukazují na to už i sociální sítě či technologičtí giganti.

Pozastavil ses někdy nad tím, jak dlouho během dne používáš svůj mobilní telefon? Bohužel, je doba smartphonů, kdy věnujeme čas sociálním sítím a sledujeme lidi, které ani neznáme.

Není na tom nic špatného, pokud to opravdu nepřeháníte. Pokud si však uvědomuješ závislost a chceš omezit používání smartphonu, v nových systémech Android P, ale i u jablíček v očekávaném iOS 12 můžeš využít funkci sledování používání smartphonu.

Instagram si však také uvědomuje, že neustále „koukání“ do obrazovky je již přes hranici a i když se těší spoustě uživatelů, chce jim ukázat opravdový čas strávený v aplikací, který můžeš využít buď povídáním si s lidmi nebo prováděním nějaké činnosti.

Máš slabou vůli? Nastav si denní limit a po překročení budeš upozorněn. Pokud tě to nezastaví, možná budeš mít alespoň výčitky a postupně se naučíš dívat kolem sebe a ne do mobilu.

Zatím funkce není spuštěna, ale brzy si budeš moci regulovat svou závislost. Prvním krokem je upozornění, že už jsi viděl všechny posty za posledních 48 hodin, takže už nemusíš rolovat dolů. Funkce pomůže hlavně těm, kteří nechtějí nic promeškat a potřebují vidět každou novinku. Pokud máš podobný zvyk, měl bys nad sebou popřemýšlet, zda nejsou také lepší aktivity.

Jde sice o paradox, že světová sociální síť se snaží domluvit svým uživatelům, aby smartphone používali méně, ale skloněné hlavy na ulicích jsou důkazem toho, že je třeba zasáhnout. Zatím nenásilně a výběr užívání omezení je na tobě. Zkus si však zavzpomínat na časy, kdy ještě mobil nebyl důležitou součástí každého z nás.

Domů
Sdílet
Diskuse