Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. června 2018 13:46
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Závislost na hraní videoher je nyní oficiální diagnózou. Do klasifikace ji zařadila Světová zdravotnická organizace

TECH
Uložit Uložené

Zatím na ni podle WHO není vhodná léčba.

Žijeme ve světě, který se stále více mění ve virtuální realitu. Bez technologií se již v dnešní době nepohneme v práci a ani v našem volném čase. Proto je samozřejmě nemyslitelné, že bychom s jejich užíváním zcela přestali, ale někteří z nás si skutečně nedokáží vyměřit čas, který je vhodný strávit jejich používáním.

Problém nastává, pokud si lidé místo času s přáteli, rodinou či kolegy v práci, neustále vybírají počítačové hry. Tráví u nich tolik času, že to vážně naruší jejich fungování v zaměstnání, začnou zanedbávat své vlastní potřeby socializace, přestanou se zajímat o rodinu, vzdělávání a v konečném důsledku ohrozí i své vlastní fyzické zdraví.

Závislost na hraní videoher je nyní oficiální diagnózou. Do klasifikace ji zařadila Světová zdravotnická organizace
Zdroj: unsplash.com

Podle výzkumu vede přehnané hraní her ke zvýšeným rizikům vývoje deprese a úzkostných poruch u mladých lidí. Také přináší chronické bolesti svalů a zad z častého sezení ve stejné poloze a z nedostatku fyzické aktivity, problémy se zrakem či záchvaty u pacientů trpících epilepsií. Vědci také zjistili zjevnou spojitost mezi závislostí na videohrách a obezitou.

Světová zdravotnická organizace oficiálně prohlásila, že závislost na videohrách je zařazena do nejnovější verze Mezinárodní klasifikace nemocí (ICD-11).

Kritéria pro diagnózu podle organizace jsou: neschopnost kontrolovat své hráčské chování do míry, že vážně ovlivňuje jiné každodenní aktivity a potlačuje jiné zájmy. Chování musí mít negativní efekt na rodinný, společenský, pracovní/školní život a přetrvávat alespoň 12 měsíců.

Díky tomu, že tato diagnóza je již oficiálně rozpoznána Světovou zdravotnickou organizaci, odborníci mohou provádět lépe financovaný a komplexnější výzkum problematiky. Poruchu už před 5 lety uznala Americká organizace psychiatrů, ale pro její nedostatečně podložený výzkum, nedokázala pacienty léčit s úplnou efektivitou.

„Rozvázali nám ruce v léčebných postupech. Nyní už můžeme pomoci pacientům a léčbu nechat proplácet,“ vyjádřil se psychiatr Dr. Petros Levounis pro New York Times.

Momentálně existují odvykací centra jen v Americe, Číně a Severní Koreji, ale v souvislosti s tím, že se konečně jedná o opravdovou diagnózu, hráčská porucha se bude moci léčit celosvětově.

Domů
Sdílet
Diskuse