Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. července 2018 10:21
Čas čtení 0:00
Dušan Šutarík

Hajlující Kačer Donald či Adolf Hitler v pekle aneb jak vypadala americká antinacistická propaganda během druhé světové války

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Antinacistická propaganda běžela během druhé světové války na plné obrátky. Přinášíme vám z ní několik pozoruhodných krátkých filmů.

Propagandistické filmy byly během druhé světové války výrazným způsobem, jak ovlivňovat veřejné mínění. Propaganda nacistického Německa však nebyla jediná.

I Spojenci v čele s USA využili filmové médium, aby mobilizovali národy proti Hitlerovi a do produkce krátkých propagačních animovaných filmů se zapojilo i slavné studio Disney.

Přinášíme vám tak deset krátkých animáků, které poukazují na nebezpečí fašismu/nacismu, zároveň však neztrácí svůj pověstný smysl pro humor.

Der Fuehrer's Face (1942)

Der Fuehrer's Face od Jacka Kinneye patří pravděpodobně k nejznámějším zástupcem Disneyho protinacistické propagandy. Snímek si odnesl i Oscara za nejlepší animovaný film a zobrazuje Kačera Donalda, který se probudí ve světě, který ovládli nacisté.

S mrazivostí, ale také trpkým humorem nám následně ukazuje absurditu podobného zřízení, kde se jakékoli vybočení z řady trestá. Donald nakonec stres nezvládne a zdá se, že ho nelidská mašinérie semele.

V té chvíli se však probudí a zjistí, že se mu vše jen zdálo. Der Fuehrer's Face ani dnes neztrácí nic ze svého vtipu, ale i výstrahy před jakýmkoli druhem diktátorského režimu.

Commando Duck (1944)

Commando Duck od Jacka Kinga patří rozhodně k těm propracovanějším kouskům, které v sobě sice nezapřou propagandistický apel, avšak stále fungují dostatečně dobře i v rovině zábavné grotesky.

Voják Kačer Donald se ve snímku ocitne v tichomořské džungli, která je plná japonských vojáků. A přestože je Donald maximálně nešikovný, i tak najde způsob, jak z problémů vybruslit.

Krátkému dílku nechybí fajn humor a skvělé nápady. To vše s výborným tempem udržuje diváka stále v pozoru. Samozřejmě, vyobrazení Japonců je silně poznamenané dobou. Filmaři z nich vlastně udělali neschopné hlupáky, avšak vzhledem k rok vzniku jsme asi nic jiného ani nemohli čekat.

Reason and Emotion (1943)

Pozoruhodný příspěvek, který se za svou nápaditost dočkal i nominace na Oscara. Reason and Emotion natočil Bill Roberts a jak již název naznačuje, podíváme se v něm na to, jak emoce a rozum ovlivňují naše jednání a myšlení. Z celého díla vystupuje zejména edukační stránka, není však divákovi tlačena prvoplánově.

Tvůrci nám prostřednictvím antropomorfizovaných postaviček Rozumu a Emoce ukazují, jak moc je důležité nenechat se ovládnout jednoduchými emocemi a neustále podrobovat zprávy kritickému myšlení.

Film je zasazen do kontextu druhé světové války, avšak dá se říci, že má téměř univerzální platnost.

Koneckonců, ani dnes neztrácí nic ze své aktuálnosti – stačí se podívat, jak se daří kdejakým konspiračním teoriím, které brnkají právě na emoce strachu a nenávisti. Plus, také máte pocit, že se tímto krátkým filmem inspirovali v Pixaru při natáčení Inside Out?

Donald Gets Drafted (1942)

V dalším krátkém filmu od Jacka Kinga se Kačer Donald nechá zlákat dobovou propagandou s tím, že v armádě je všechno skvělé a voják nemá nouzi o přátelské nadřízené či krásné ženy.

Po sérii vyčerpávajících vyšetření musí Donald absolvovat náročný výcvik. Zjišťuje, že život v armádě rozhodně není tak růžový, jak si představoval. Může být vůbec z někoho tak nešikovného jako Donald dobrý voják?

Satirická groteska je zajímavá tím, že nese poměrně výrazný protiválečný, resp. antimilitaristický apel. Scénář napsali Carl Banks, Jack Hanna a Harry Reeves, přičemž právě Banks byl přesvědčeným pacifistou a byl proti tomu, aby se USA angažovaly v druhé světové válce.

Pozoruhodné také je, že dílo kritizuje tehdejší klamnou propagandu a celá vojenská mašinérie má v tomto případě výrazný karikaturní nádech.

The Old Army Game (1943)

Tento krátký film natočil opět Jack King a v hlavní roli se znovu objeví Kačer Donald. Ten je vojákem v kasárnách, avšak disciplína ho nudí, a tak vyrazí na noční dobrodružství. To ale netuší, že mu je v patách jeho velitel.

The Old Army Game vyniká zejména tím, že zobrazuje některé věci, které nejsou příliš určeny dětem. Například zde přijdou na přetřes válečná zranění či sebevražedné sklony. I tento krátký snímek je však hlavně komedií a nutno uznat, že nápady jí nechybí.

Tempo je sice trochu pomalejší, ale mnoho scén spolehlivě pobaví (Donald jako zajíc, omezená rychlost). Navíc v tomto případě není výchovný či propagandistický apel tak výrazný, přestože se děj odehrává během války.

Stop That Tank! (1942)

V dalším krátkém filmu od Uba Iwerks se dozvíme, že protitankové pušky Spojenců spolehlivě zastaví jakýkoliv tank. Dokonce i ten, který ovládá samotný Adolf Hitler.

Na kratičkém prostoru 3 minut tvůrci rozehráli jednoduchý konflikt, kde zaujme několik nápaditých způsobů, jimiž spojenečtí vojáci nacházejí úkryty. Hitler se v závěru propadne do pekla a ze zoufalství nad svým zmařené plánem chytne hysterický záchvat.

Tento kraťas se promítal jako předfilm při více filmových představeních a na diváky apeloval, aby své peníze vložili do financování války, v tomto případě protitankových pušek.

All Together (1942)

Uprostřed druhé světové války se Kanada a Spojené státy snažily obyčejné lidi přesvědčit, aby finančně přispívali na výdaje spojené s válkou. Mohli si levně koupit dluhopisy, získat peníze a zároveň pomoci Spojencům v tažení proti nacistickému Německu.

Jen tříminutový animák All Together zobrazuje známé postavičky disneyovského vesmíru včetně Pinocchia, Kačera Donalda, Pluta či trpaslíků ze Sněhurky, které nás vyzývají právě k této investici. Nechybí samozřejmě ani kultovní Mickey Mouse. Jako režisér je podepsán Jack King.

Donald's Decision (1942)

Podobně jako v případě All Together, i v tomto krátkém filmu se na diváky apeluje, aby svými peněžními prostředky investovali do války a pomohli ji vyhrát. Na rozdíl od výše jmenovaného kraťasu je však tento přeci jen o něco zábavnější, protože scénáristé vymysleli i nějaký (byť velmi jednoduchý) děj.

Kačer Donald bude muset bojovat se dvěma hlasy – ten dobrý mu radí, aby (jak jinak) investoval do budoucnosti země, která zajišťuje mír, špatný mu zase našeptává, aby peníze utratil za věci pro sebe. Jak se Donald rozhodne, je asi jasné. Film režíroval Ford Beebe.

The Spirit of '43 (1943)

Jack King nám v následujícím animáku ukáže, že kvůli Hitlerovi a Hirohitovi budou mít Američané vyšší daně. Kačer Donald je tedy postaven před volbu – buď si bude šetřit, jak mu radí Strýc Skrblík, nebo si užije v baru, jak ho namlouvá nacistický záporák?

The Spirit of '43 je čistokrevná propaganda, v níž tvůrci rezignovali na nápaditost a humor a zaměřili se čistě na ideologickou rovinu svého díla.

Tomu napomáhá i vypravěč. Ten diváky opakovaně varuje, že každý cent utracený za věci, které nepotřebují, jde ve skutečnosti do kasičky Hitlerovi a jeho přisluhovačům.

Dočkáme se také poměrně silného patosu a vyzdvižení demokracie a svobody. To je ovšem záslužné, avšak z dnešního pohledu má The Spirit of '43 spíše historickou hodnotu a je dobré ho vidět v rámci „doplnění vzdělání“.

Education For Death: The Making Of A Nazi (1943)

Pravděpodobně emocionálně nejsilnější příspěvek v tomto článku. Education For Death od Clydea Geronimiho nám nabízí pohled na to, jak se s obyčejného chlapce kvůli indoktrinaci a propagandě stává fanatický nacista bez empatie a soucitu.

Žádná lítost se slabšími, žádné zpochybňování Hitlera a strany, uniformita a ztráta individuality. To vše nám snímek velmi přesvědčivě předvede.

Někdo by filmu mohl vytknout snad mírnou rozháranost (mrazivé až děsivé a temné výjevy jsou vzápětí vystřídány vtipnou karikaturou). Celková výpovědní hodnota je však silná. Ve svém závěru dokáže pak silně emocionálně rezonovat.

Jaký je váš názor na tyto filmy? Myslíte, že se jim podařilo obstát v toku času a dokáží zaujmout či pobavit i dnes? Určitě se s námi podělte o vaše dojmy v komentářích. 

Domů
Sdílet
Diskuse