Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. července 2018 20:41
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Jaké je Ektorovo, Cristovaovo, Marpovo, Yzomandiasovo nebo Restovo nejúspěšnější video na YouTube? Někteří už překročili 10 milionů

HUDBA ČESKÝ RAP MARPO
Uložit Uložené

Rozhodli jsme se probádat YouTube kanály českých raperů.

Už roky není žádným tajemstvím, že rapový žánr ovládá Česko a Slovensko pravděpodobně více, než by bylo zdrávo. Aktuálně bychom jen velmi marně hledali tolik reprezentantů jiné hudby, kteří se těší tak velké a intenzivní pozornosti, důkazem čehož jsou čísla prodejů, zhlédnutí na YouTube nebo umístění v žebříčcích na streamovacích službách.

První z těchto čísel bohužel k dispozici nemáme a skutečně relevantní a důvěryhodný seznam snad ani neexistuje, a tak jsme se rozhodli pro zajímavost sestavit žebříček největšího počtu views jednotlivých interpretů v Česku. Ty slovenské jsme již hodnotili a jak to dopadlo, můžeš zjistit v tomto článku.

Hned na úvod bych chtěl zdůraznit, že jsme vybírali vždy jen nejsledovanější skladbu. Samozřejmě platí skutečnost, že každý z lépe umístěných interpretů má na kontě několik tracků a videoklipů s větším počtem views jako ti na nižších příčkách. Například, Ben Cristovao zaznamenal hned několik desetimilionových videí, vybíráme však vždy jen to nejsledovanější a zvažujeme i cizí kanály.

Na některých skladbách se vyskytují i hosté, kteří se bezpochyby o výsledné číslo zasloužili, ale opět jde jen o šikovnost autora se schopností vybrat si k sobě správného a klidně i známějšího kolegu. Všechna čísla jsou aktuální k 7. červenci 2018 a možná si pro vás za další dekádu připravíme článek, kde zhodnotíme, jakým způsobem jednotlivé pozice v žebříčku narostly.

Snažili jsme se projít skutečně celý český YouTube, ale pokud nám něco uniklo, klidně nám dej vědět v komentářích.



15. Calin - Play Time (3 417 906 zhlédnutí) 

Calin je českým členem slovenské crew Comebackgang, jehož hlavou je známý Pil C. Právě on jako první nahlas poukázal na talent mladého zpěváka a rapera z Brna ještě v dobách, kdy byli mnozí (i nynější) fanoušci skeptičtí. Play Time je Calinovým debutem pod CBG a nám bylo už po prvním poslechu jasné, že velmi dobře ví, co dělá.

Jednoduchá a zároveň kontroverzní věc nese mnoho chytlavých prvků a také kvůli krátké minutáži si ji máme tendenci pustit klidně párkrát v řadě, výsledkem čehož je skoro 3 a půl milionu views za velmi krátkou dobu.

14. Sergei Barracuda ft. Pil C - Agent 47 (3 972 767 zhlédnutí) 

Sergei B. má na kontě několik sedmiciferných videoklipů, ale Agent 47 výrazně vyčnívá. Důvodem bude určitě Pil C-ho přítomnost i bangrovitý charakter skladby, která funguje výborně i na živých vystoupeních. Roli samozřejmě hraje i doprovodný videoklip, neboť bez něj lidé často nejsou ochotni pustit si nahrávku opakovaně. Sergei mimochodem aktuálně chystá nové album Pouliční ekonomická 3 a my doufáme, že by se na něm mohl objevit i Pil C.

13. Viktor Sheen - Věčný (4 697 305 zhlédnutí) 
V tomto případě bychom rádi poznamenali, že Viktor má i jednu o něco málo úspěšnější skladbu na kanále bývalého labelu, ale rozhodli jsme se vybrat raději tu sólovou, což jistě ocení i on sám. Přece jen, Instantní čubky II sice mají 5,2 milionu views, ale skladba vysloveně nepatří Sheenovi.
 
Věčný je jakýmsi přechodem mezi jeho kariérou před Blakkwoodom a aktuální sólo působením a za slušná čísla děkuje vkusnému videoklipu a tématu, které má v oblibě většina rapového publika.
 
 

12. AK ft. Ektor - Cizí tváře (5 067 147 zhlédnutí) 

Kromě Sergeie jak sólo interpreta si pozornost zaslouží i seskupení AK, kde působí také Pastor a DJ Bussy. Jejich nejúspěšnější skladbou jsou Cizí tváře, přičemž se na spolupráci objevuje velmi blízký pražský kamarád Ektor.

Mnoho fanoušků se bezpochyby našlo v tématu, která pojednává o falešných přátelích. I když jde v případě těchto tří raperů spíše o loajalitu spojenou s nelegálním byznysem. Velmi autentické podání má sem tam na svědomí i husí kůži, což vyústilo v pětimilionový úspěch.

11. Annet Charitonova - TAKTOMABYT ft. Ben Cristovao (5 165 499 zhlédnutí) 

Někteří možná budou namítat, ale ano, Annet v této skladbě rapuje. A dokonce lépe, než někteří její kolegové, kteří to zkoušejí už několik let. Sice se nepokoušela o žádné převratné texty a zásluhou pěti milionů je nepochybně i přítomnost Bena Cristovaa, ale podařilo se jí vydat chytlavou a moderní věc s velkým úspěchem. Přijatelný je i poměr lajků a dislajků, neboť ze 60 tisíc reakcí hodnotily spolupráci negativně jen 2 tisíce.

10. Blakkwood: MAAT ft. Ben Cristovao - Pod hladinou (5 312 336 zhlédnutí)  

Za Blakkwood vítězí dvojice Fosco Alma a LD se skladbou Pod hladinou, kde zároveň najdeme i Bennyho Crista. Nebude náhoda, že právě on je jmenovatelem u více úspěšných počinů, ale nyní se dokonce vracíme až do roku 2014, kdy se těšil podstatně menší pozornosti. Dnes by už MAAT s něčím podobným ani náhodou neuspěli, dobu se jim však podařilo trefit na jedničku a my aspoň máme možnost vidět, kam se rap posunul.

 

9. Marpo - Jsi Nebezpečná (5 683 460 zhlédnutí)

Ještě o něco lepším důkazem je tato píseň od Marpa, která je stará 6 let a my jsme přesvědčeni o tom, že ani sám autor by se za ni dnes nepostavil. Dobrou zprávou je, že i v jeho kariéře tak můžeme pozorovat posun správnějším směrem po všech stránkách.

8. Vladimir 518 - Planeta Praha ft. Martin Svátek & Mike T (5 784 243 zhlédnutí)

Osmé místo patří hymně Prahy od rezidenta Vladimira 518. Je nepopiratelné, že právě on je interpretem povolaným vzdát úctu hlavnímu městu tímto způsobem a fanoušci dokázali jeho spojení se zpěvákem Martinem Svátkem patřičně ocenit. Pochvala patří všem zúčastněným a také autorovi klipu Pavel Raevovi, který se zaručil o ikonický a pravděpodobně již nesmrtelný vizuál.

7. Řezník - Soudní Proces (5 785 191 zhlédnutí) 

Řezník to má díky své kontroverzi v textech a videoklipech schovaných za masku o něco jednodušší. Právě zvědavost už určitě přilákala mnoho jeho fanoušků a v případě Soudního Procesu to nebude jinak. Sám v popisu tvrdí, že track vznikl jako reakce na „mediální a policejní šikanu kolem klipu Konečný Řešení z roku 2008, který zvedl mandle nejednomu pochcánkovi“. Pokud jste počin náhodou ještě neviděli, tak určitě doporučujeme.

6. Rest - Čas Hulit (7 209 805 zhlédnutí)

Restovi se již vícekrát vyplatilo udělat hymnu pro trávičkáře, ale skutečný střed trefil až před dvěma lety, kdy vydal Čas hulit. V tomto případě vlastně ani není co řešit, Rest je pro všechny fanoušky český Bob Marley a když řekne, že je správný čas dát si jointa, tak mu to prostě věříš. Hit s velkou pravděpodobností časem předčí některé z následujících příček a je jasným důkazem, že nová škola má stále v té staré konkurenci.

5. PSH - Můj rap, můj svět (7 296 679 zhlédnutí)

Z celého žebříčku patří přívlastek legendární právě této skladbě z roku 2010, kterou asi není třeba přibližovat. Bylo by zajímavé sledovat, jak by na něco podobného reagovali lidé, pokud by to byla novinka, ale nadčasovost výsledku upřít nemůžeme. Stále funguje na koncertech a široké spektrum posluchačů české hudby ji dokáže zařadit po pár sekundách, což se nestává až tak často.

4. Yzomandias ft. Lvcas Dope - Holly Molly (7 396 831 zhlédnutí) 

Jeden z největších bangrů existence labelu Milion+ dala dohromady dvojici Yzomandias a Lvcas Dope ještě předtím, než narazili na společný konflikt. Ten je už snad zažehnán, protože bychom v budoucnu podobnou spolupráci rádi přivítali. Holly Molly hrávají v rámci svých vystoupení živě oba zainteresovaní interpreti a fanoušci to dokážou pokaždé patřičně ocenit.

3. Paulie Garand ft. Ego, Lvcas Dope - Runway (9 918 396 zhlédnutí) 

Top trojku otevírá Runway. Ano, platí, že tuto věc najdeme na Egově debutovém albu Precedens, ale on sám přiznal, že původním majitelem je právě Paulie Garand z Ty Nikdy, jehož poprosil, zda by v ní nemohli účinkovat spolu. Velký kus práce odvedl na refrénu Lvcas Dope, přičemž jsme přesvědčeni o tom, že právě on má na tomto výsledku největší zásluhy. Paulie zaznamenal i mnoho dalších úspěšných skladeb, ale právě tato má potenciál za pár let na dlouho obsadit první příčku.

2. Ektor - Jak Jinak (11 603 919 zhlédnutí) 

Věta „někdo mi hodil něco do pití“ od vydání skladby doslova zlidověla a používají ji už snad i ti, kteří nevědí, odkud vlastně pochází. Nejúspěšnější Ektorova skladba je samozřejmě o ženách, tedy konkrétně negativně pojednává o jejich chování. Právě toto téma je pražskému raperovi velmi blízké, což bude mít za následek, že ji brzy předběhne Prázdnej sex se 2 roky pozdějším datem vydání a 9,5 milionem views.

1. Ben Cristovao & Cavalier - Těžký váhy (22 646 394 zhlédnutí) 

Také pro nás bylo první místo překvapením, ale přítomnost Bena Cristovaa bychom předpokládat asi mohli. Těžký váhy jsou věnovány všem nadšencům pro cvičení a cílem autorů je v první řadě posluchače motivovat, aby podal lepší výkon.
 
S přihlédnutím ke všem okolnostem je asi pochopitelné, že se Čechům líbí právě tento tradiční styl tvorby a celý dnešní žebříček je vlastně zrcadlem vkusu fanoušků, takže bude nejlepší, pokud si názor utvoříte sami.
Domů
Sdílet
Diskuse