Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. července 2018 21:25
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

V Brazílii máš právo na krásu. Mnoho plastických operací ti proplatí vláda

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jihoamerická země chce svým obyvatelům dopomoci ke kráse.

Lidská krása není přesně definována a každý z nás ji vnímá rozdílně. Je to jeden z nejkomplikovanějších konceptů, protože se nikdy všichni neshodneme, ale v polovině 20. století si v Brazílii uvědomili její důležitost. Chirurg Ivo Pitanguy tehdejšího prezidenta Juscelina Kubitscheka přesvědčil o tom, že by měl mít každý obyvatel právo na krásu.

Trpět jejím nedostatkem bychom prý mohli klidně považovat za humanitární problém. Brazílie proto právo na krásu přijala. Zpočátku státem dotované plastické operace a zákroky využívali zejména lidé, kteří trpěli vrozenými vadami nebo popáleninami.

Dnes je situace rozdílná. Jak informoval Vice, brazilská vláda ročně přeplatí téměř 500 tisíc plastických operací, na které se hlásí převážně lidé z nižších sociálních skupin. Zákroky už dávno nepodstupují jen lidé s popáleninami, ale chirurgové naschvál zakrývají skutečné důvody, aby dostali od státu peníze, i když jde jen o estetickou úpravu nosu.


V Brazílii ročně napočítají přes 1,2 milionu plastických operací, přičemž právě státem dotované bezplatné operace bývají nejnebezpečnější. Čekací doba se pohybuje od týdnů po roky a často operace provádějí chirurgové v zácviku, takže nemají hromadu zkušeností a nedokáží na 100 procent garantovat bezchybný výsledek.

Brazilcům to však nevadí. Krása je tam považována za důležitou při hledání práce, dobrém psychickém zdraví či hledání partnera. Vláda proto nechce, aby lidé trpěli depresí, a tak jim raději zkrášlovací procedury proplácí.

Domů
Sdílet
Diskuse