Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2018 15:58
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

YouTube začne bojovat proti konspiračním teoriím. U videí s pofidérním obsahem nabídne důvěryhodný zdroj

TECH KONSPIRAČNÍ TEORIE YOUTUBE
Uložit Uložené

Konspirační dokumenty budou mít na YouTube ztíženou situaci.

Umět pracovat s kvalitními informacemi a dohledávat si souvislosti se zdá být stále důležitější. Digitální a informační gramotnost je pořád větším tématem dnešní doby. Manipulátoři využívají sofistikovaných metod a je jen a jen na provozovatelích platforem, v jaké míře s tím začnou něco dělat

Google, který vlastní YouTube, ohlásil novou funkci, která bojuje s šířením fake news a konspiračními teoriemi. Nová součást bude při šíření nějaké aktuality, kdy na serveru okamžitě přibývá poměrně nemalé množství manipulativního videomateriálu, přidávat také informační pruh s odkazem na seriózní internetový zdroj, kde si budou moci čtenáři o tématu zjistit víc.

YouTube začne bojovat proti konspiračním teoriím. U videí s pofidérním obsahem nabídne důvěryhodný zdroj
Zdroj: www.maxpixel.net

Doplňování kontextu by prý mohlo šíření takových informací omezit. „Je velmi snadné rychle vytvářet a nahrávat videoklipy s nízkou kvalitou, které šíří dezinformace kolem aktuálních událostí,“ uvedl produktový ředitel společnosti YouTube Neal Mohan. Je prý logicky těžší vytvořit kvalitnější video s přidanou hodnotou a ověřenými zdroji, které nesází na první domněnky nějakých situací. YouTube také hodlá podporovat kvalitní žurnalistiku ve formě grantů na 20 globálních trzích.

YouTube prý začne zobrazovat informace ze serverů třetích stran, mezi které patří např. Wikipedie, nebo Encyclopædia Britannica, ale bude také upřednostňovat seriózní mediální zdroje, které jsou momentálně k dispozici pro 17 zemí světa, včetně Spojených států, Velké Británie, Francie, Itálie, Brazílie, Mexika, Japonska, Indie, Jižní Afriky a Nigérie.

YouTube začne bojovat proti konspiračním teoriím. U videí s pofidérním obsahem nabídne důvěryhodný zdroj

V příštích měsících hodlá počet zdvojnásobit, ukáže se tedy již brzy, jestli se do další vlny dostane také Česká republika nebo Slovensko a YouTube tedy bude se svými automatizovanými systémy bojovat i tady. Zvláštní sekci dostane televizní aplikace, kde budou dostávat vyšší prioritu právě kvalitní videa zabývající se danou tématikou.

Proč vůbec existují?

Víra v konspirační teorie a fake news vychází z lidské nevědomosti, neznalosti, naivity, nepochopení, ze snahy některé problémy shodit na „někoho“, možná touha po poznání něčeho zákulisního. Není dobré se lidem vyznávajícím tyto teorie vysmívat, ale naopak jim snažit ukázat kvalitní zdroje, o což se koneckonců pokouší i YouTube. Otázka je, jak moc účinné to bude. Zvlášť, když lidé, chycení do pasti spikleneckých teorií, tradičním médiím nedůvěřují.

YouTube začne bojovat proti konspiračním teoriím. U videí s pofidérním obsahem nabídne důvěryhodný zdroj

Šíření takových informací může nebezpečně manipulovat další lidi a zdaleka nejhorší případ internetem šířené konspirace je, když se jí chytí také velká média, což se v minulosti několikrát stalo. Konspirační teorie mohou být téměř o jakémkoli tématu, ale tohle jsou ty nejrozšířenější:

1.) Tajná skupina iluminátů ovládá svět

2.) 11. září 2001 byl tzv. „inside job“

3.) Chemtrails

4.) Reptiliáni ovládají svět

5.) V Oblasti 51 komunikovali s mimozemšťany

6.) Američané na Měsíci nikdy nebyli

7.) Země je placatá

YouTube začne bojovat proti konspiračním teoriím. U videí s pofidérním obsahem nabídne důvěryhodný zdroj
Zdroj: Nick Youngson/The Blue Diamond Gallery

Twitter také bojuje 

Do podobného boje proti fake news se zapojila také společnost Twitter, a to poměrně radikálně. Začala na své sociální síti mazat falešné účty, které tyto poplašné zprávy a konspirační teorie sířily. Během května a června se jí podařilo smazat více než 70 milionů účtů, přičemž už od loňského podzimu začala s jejich filtrováním. Sama tím ale riskuje úbytek aktivních uživatelů. Ten se prý zatím neudál. 

Podle Dely Harvey, viceprezidentky pro bezpečnost Twitteru, v tom budou dále takto pokračovat a nechystají se nijak polevit. Metody rozšiřování dezinformací se totiž velmi rychle vylepšují.

Domů
Sdílet
Diskuse