Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2018 20:40
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Toto je lékař, který strávil s uvězněnými chlapci tři dny v jeskyni, aby dohlédl na jejich zdraví

ZAJÍMAVOSTI THAJSKO
Uložit Uložené

Doktor Richard Harris je obrovský hrdina.

Záchrana malých fotbalistů z thajské zatopené jeskyně je mezinárodním úspěchem. Na akci se podílely týmy elitních potápěčů a záchranářů z celého světa. Přímo na místě thajským potápěčům pomáhali experti z USA, Spojeného království, Číny či Austrálie a právě z poslední jmenované země pochází lékař, který strávil tři dny uvnitř jeskyně, aby se ujistil, že chlapci nemají žádné zdravotní problémy.


Richard Harris je australský anesteziolog a zkušený potápěč v jednom. Ve své kariéře už absolvoval několik záchranných akcí v jeskyních a pravidelně pomáhá při přírodních katastrofách v Tichomoří, ale zprávy o uvízlých chlapcích ho zastihly na dovolené v Thajsku. Harris odpočíval ve stejné zemi, ve které probíhala snaha o nalezení chlapců.

Thajská vláda s britskými potápěči identifikovala Richarda Harrise jako nejlepšího lékaře, který by mohl dorazit na místo pomoci, a on ani na vteřinu neváhal. Přerušil svou rodinnou dovolenou hned poté, co se dozvěděl, že ho požádali o pomoc.

Doporučeno
„Ten slon si odpočine, až zemře.“ Mluvili jsme se ženou, která v Thajsku zachraňuje slony před krutostmi turismu „Ten slon si odpočine, až zemře.“ Mluvili jsme se ženou, která v Thajsku zachraňuje slony před krutostmi turismu 8. dubna 2023 9:00

Vydal se na místo a koordinoval jednotlivé kroky záchranných týmů. Harris si nakonec oblékl potápěčskou výstroj a vydal se na dlouhou cestu na místo, kde chlapce objevili, aby zkontroloval jejich zdravotní stav.

Australan však po vyšetřeních neodešel, ale zůstal s chlapci v jeskyni následující tři dny. Přátelé o Harrisovi hovoří jako o klidném muži, který umí dobře zacházet s dětmi a na fotbalisty musel mít uklidňující vliv.

Celé tři dny zabezpečoval fyzickou i psychickou pohodu a po úspěšné záchranné akci z jeskyně vycházel mezi posledními. Akce dopadla na výbornou, jenže lékaře krátce po jejím skončení zasáhla tvrdá zpráva.

Po obrovském úspěchu mu zemřel otec, a tak se štěstí proměnilo ve smutek. Thajský guvernér oblasti, kde se jeskyně nachází, Narongsak Osotanakorn, v rozhovoru pro Australian Nine News řekl, že Australané záchranné misi výrazně pomohli a ocenil zejména lékaře Harrise.

Popsal ho jako nejlepšího doktora ve svém oboru. Řada lidí na sociálních sítích už navrhla, aby Harrise prohlásili za Australana roku, přičemž vláda prý chystá i formální ocenění hrdinství svého občana.

Potápěč se krátce po skončení záchranné akce spojil i přímo s australským premiérem Turnbullem. Premiér mu zavolal pomocí služby Skype a video z rozhovoru zavěsil na svou facebookovou stránku, aby dal všem Australanům vědět, jaký výjimečný člověk při akci pomáhal.

Domů
Sdílet
Diskuse