Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. července 2018 22:43
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Chorvatského dědečka označují za Pabla Escobara. Dlouhé roky pěstuje marihuanu, ale snaží se lidem pomáhat

ZAJÍMAVOSTI CHORVATSKO MARIHUANA
Uložit Uložené

V Chorvatsku mají svého vlastního narkobarona.

I když je v Chorvatsku od roku 2015 zlegalizováno používání marihuany pro lékařské účely, člověk musí mít k nakládání s rostlinou speciální osvědčení. Dědeček Tomislav Rosana ho samozřejmě nemá a nikdy neměl, ale už léta ve svém domě v chorvatském Pakoštane pěstuje marihuanu, kterou se snaží lidem pomáhat.

Jak informoval portál Aktuality.sk, Tomislav nedávno oslavil 80. narozeniny, a tak by člověk mohl jen těžko uvěřit obviněním policie, že je nebezpečný drogový dealer a marihuanu ve velkém prodává do zahraničí. V minulosti ho obviňovali z distribuce rostliny až do Singapuru, což mu však nikdy nedokázali. Dědeček se vícekrát dostal k soudu, ale nikdy se pěstováním netajil.

 

Kouzlo rostliny objevil před dlouhými lety. Kdysi pracoval v Rakousku a trpěl několika zdravotními obtížemi. Trápilo ho astma, silná artritida i krevní tlak, a tak jednoho dne vyzkoušel recept, který našel v jedné knize. Marihuanová semena smíchal s mlékem a podle vlastních slov pozoroval zlepšení svého stavu.

Postupem let se vrátil do rodného Chorvatska, v Pakoštane postavil dům a začal pěstovat i marihuanu. Nedávno mu policisté zabavili větší množství rostlin. Dědeček se brání tím, že nikdy rostliny neprodával a lidem pomáhá vždy, když ho doma vyhledají. Svou marihuanovou zálibou se proslavil ve svém okolí, avšak soudu se naposledy nelíbilo, že k pěstování marihuany nemá potřebné osvědčení.

Doporučeno
Leopoldov vypadá jako Osvětim, ve vězení je možné sehnat pervitin i steroidy. Michal seděl dva roky za marihuanu (Rozhovor) Leopoldov vypadá jako Osvětim, ve vězení je možné sehnat pervitin i steroidy. Michal seděl dva roky za marihuanu (Rozhovor) 25. července 2023 6:00

Tomislav prý nikdy marihuanu nekouřil. Odjakživa ji používá ve formě oleje, kterým už vyléčil a zmírnil nejen své diagnózy i příznaky, ale pomohl i mnoha návštěvníkům. Od médií si za neustálý boj se zákonem vysloužil dokonce i přezdívku chorvatský Pablo Escobar, ale nic nenasvědčuje tomu, že by byl opravdovým narkobaronem Jaderského moře.

Domů
Sdílet
Diskuse