Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2018 19:21
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

První barevný 3D rentgen vypadá trochu děsivě. V lidském těle dokáže zobrazit i svaly či tkaniva

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Klasické černobílé snímky budou za pár let zřejmě minulostí.

Při slově rentgen si zřejmě všichni představíme černobílé snímky, které nám lékaři nechávají udělat, aby mohli posoudit, zda jsme si nezlomili ruku nebo jak jsou na tom naše zuby. Současná rentgenová technologie se využívá již desítky let, ale není v žádném případě na samotném vrcholu svého potenciálu.

Při klasickém rentgenu vidí lékař jen bílou a černou barvu. Bílá barva znázorňuje naše kosti, protože přes kosti paprsky neprojdou, zatímco přes naše tkáně paprsky projdou, a tak na výsledném snímku vypadají černě. O pár let však klasické černobílé snímky z ambulancí možná vymizí.

Společnost MARS Bioimaging strávila posledních deset let vývojem nové technologie pro zkoumání našeho těla bez nutnosti zásahů skalpelem. Vývoj přinesl první barevný rentgen, který dokáže naše tělo pomocí speciálního programu zobrazit i ve 3D a nezastavuje se před tkáněmi, takže lékaři mají šanci prozkoumat mnohem více než dosud.

Nový rentgen využívá i technologii ze střediska CERN, takže při testování dokáže změřit energetické úrovně jednotlivých paprsků při přejetí přes částice v našem těle. Díky tomu dokáží výsledné snímky zobrazit nejen kosti, ale i tkáně a svaly.

Momentálně není nová technologie volně dostupná, takže tvůj lékař si ji tak brzy nebude moci pořídit, ale využívá se v různých uzavřených výzkumech. Nejbližší měsíce by měly přinést i první testy na pacientech na Novém Zélandu, takže pokud půjde vše dobře, za pár let můžeš barevný rentgen očekávat i v nejbližší ambulanci.

Domů
Sdílet
Diskuse