Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. července 2018 21:00
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Svět bez ropy: V prvních chvílích by nastal globální kolaps v každém odvětví, které si dokážeš představit

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Doprava, energetika, mezinárodní obchod, potraviny, zdravotnictví, průmysl. Vše by prošlo obrovskými změnami.

Ropa jednoznačně patří mezi nejdůležitější nerostné suroviny na světě. Nachází se všude kolem nás. Vyrábějí se z ní všechny plastové výrobky, drtivá většina kosmetiky i léků a v neposlední řadě je nenahraditelná při výrobě většiny potravin. Udává se, že k ročnímu nasycení běžného Američana nebo Evropana je potřeba až 1 500 litrů ropy.

Produkty jako pneumatiky, domácí spotřebiče, lepidla, barvy, rozpouštědla, rtěnky či parfémy. Například k výrobě aspirinu, který je součástí běžných léků proti bolesti a horečce, se ve velkém používá právě ropa. Díky ropě dokážeme uměle vyrobit i mnohé vitamíny. Jejich spotřeba se přitom rok od roku zvyšuje.

Svět bez ropy: V prvních chvílích by nastal globální kolaps v každém odvětví, které si dokážeš představit
Zdroj: www.publicdomainpictures.net

Avšak tak jako i jiných nerostných surovin, i ropy je jen omezené množství. Můžeme tedy s určitostí říci, že její světové zásoby se jednoho dne skutečně vytratí. Web Worldmeters.com udává, že na celém světě se teď nachází ještě 1,57 bilionu barelů ropy (1 barel = 159 litrů). Toto množství přitom podle výpočtů stačí ještě na 16 400 dní, což je přesně 45 let. Její největší zásoby se nacházejí v Saúdské Arábii, Iráku, Íránu, Venezuele, Kanadě a Rusku.

Svět bez ropy: V prvních chvílích by nastal globální kolaps v každém odvětví, které si dokážeš představit
Zdroj: en.wikipedia.org

Otázka vyčerpání zásob ropy tedy není žádné sci-fi, které by se týkalo našich vnoučat či pravnoučat. Dotýká se už přímo nás. Samozřejmě, že v úvahu je třeba brát snahu velkých koncernů co nejvíce omezit její spotřebu. A určitě je třeba zmínit, že se neustále nalézají nové naleziště ropy. I tak je ale její množství omezené, a když nedojde za 45 let, mohou se její zásoby vyčerpat za 55 let.

Jak by to však vypadalo, kdyby ropa zničehonic zmizela? Co by se stalo s naším způsobem života? Katastrofa takových rozměrů by znamenala totální globální kolaps v každém směru, jaký si jen dokážeš představit, protože na obraze dnešního světa se v obrovské míře podílela právě ropa. Událost takového rozsahu by nepochybně od základů změnila podobu našeho světa. Pojďme se společně podívat na následky této globální pohromy.

1 den po vyčerpaní zásob ropy

24 hodin od zmizení všech zásob ropy by stále přece jen neznamenalo, že ze světa skutečně zmizela veškerá ropa. Ropné společnosti mají pro každý případ ve svých rafineriích neustále jisté rezervy, které by podle nutnosti mohly uvolňovat. Bavíme se však pouze o několika desítkách milionů barelů ropy. Zmíněná skutečnost by tak znamenala okamžitý nárůst její ceny. Dalšími zásobami disponují samotné země. V případě USA hovoříme o více než 700 milionech barelů, což pro Spojené státy znamená ropu na přibližně 40 dní.

Důležitou roli v přepravě ropy hrají tankery. Každý den ve světových oceánech plují stovky až tisíce. Země vyvážející ropu by své tankery začaly okamžitě povolávat zpět. Ropná globální krize by měla zdrcující dopad na největšího dovozce ropy na světě – Spojené státy americké. Ty sice denně vyprodukují do 10 milionů barelů ropy, ale spotřebují až dvojnásobek.

Svět bez ropy: V prvních chvílích by nastal globální kolaps v každém odvětví, které si dokážeš představit
Zdroj: T62 Media - Aftermath

Pro běžného člověka by se krize v první řadě projevila při tankování pohonných hmot na čerpacích stanicích. Po informování populace o aktuální situaci by začaly na čerpacích stanicích po celém světě vznikat obrovské kolony. Z párminutového aktu tankování by se stala několikahodinová záležitost. Následující hodiny jsou snad poslední možností, kdy natankovat plnou nádrž a něco si vzít i do kanystrů. Desítkám milionů čerpacích stanic napříč světem pomalu, ale jistě mizí zásoby benzínu a nafty.

Doprava je tedy oblastí, kde by se výpadek ropy projevil jako první. V důsledku přijatých opatření by postupně přestaly cestovat letadla, vlaky i lodě. Vše, co není nezbytné, najednou stojí. Stovky milionů lidí na letištích a vlakových nádražích by se na místo svého určení neměly jak dostat. Totéž by platilo i pro statisíce tun různého zboží. Osobní i nákladní doprava by jednoduše ze dne na den skončila.

Na vzniklé události by zanedlouho reagovaly i všechny světové burzy. Obchodování s akciemi ropných společností je pozastaveno. Ropný průmysl po celém světě zaměstnává miliony lidí. Jen v USA pracuje v ropných společnostech přibližně 400 000 zaměstnanců. Ti by byli propuštěni. A protože jsou tisíce jiných produktů na ropě závislé, svou výrobu ukončují i ostatní fabriky. Desítky milionů lidí najednou nemají co dělat.

Svět bez ropy: V prvních chvílích by nastal globální kolaps v každém odvětví, které si dokážeš představit
Zdroj: T62 Media - Aftermath

Týden po vyčerpaní zásob ropy

Burzy od Tokia po New York ukončily svůj provoz. O zaměstnání přišel každý třetí člověk v produktivním věku. Další odvětví, které utrpělo těžkou ránu, je potravinářství. Postupně jsou zavírána všechna distribuční centra potravin po celém světě. Kamiony, vlaky a lodě přepravující jídlo nemá co pohánět. Základní potřeby obyvatelstva nelze bez ropy uspokojovat.

Domů
Sdílet
Diskuse