Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. července 2018 12:54
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Jeff Bezos je nejbohatším člověkem v moderní historii. Jeho majetek překročil 150 miliard dolarů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zakladatel Amazonu je příkladem, jak se lze s dobrou myšlenkou propracovat až na vrchol.

Jeff Bezos, majitel Amazonu, má důvod k úsměvu. V pondělí ráno se totiž dle indexu miliardářů agentury Bloomberg vyšvihla hodnota jeho majetku přes 150 miliard dolarů.

Druhý nejbohatší muž světa, Bill Gates, za ním se svým majetkem v hodnotě 95,5 miliardy dolarů nyní zaostává bezmála o 55 miliard dolarů.

Ve svých 54 letech se tak americký podnikatel zapisuje do historie jako nejbohatší muž v moderní historii. V pondělí totiž překonal rekord Billa Gatese z roku 1999, který tehdy držel majetek v hodnotě 100 miliard dolarů, což by po započtení inflace bylo dnes cca 149 miliard dolarů.

Nutno ovšem podotknout, že by hranici 150 miliard dolarů hravě překonal už dříve, kdyby od roku 1996  neposílal tučné šeky na vlastní charitu Bill & Melinda Gates Foundation.

Jeff Bezos tak dosahuje bohatství, kterého zatím nedosáhl nikdo od prvního vydání žebříčku miliardářů magazínem Forbes v roce 1982.

Jeho výrazný náskok a nabobtnalý majetek je výsledkem vzrůstu hodnoty akcií Amazonu. Ta se od začátku roku zvýšila o 56 % a Bezosovi tak v kasičce přibylo 52 miliard dolarů. Tedy více peněz, než kolika disponuje nejbohatší muž Asie Mukeš Ambani.

Jeff Bezos jako nejbohatší jednotlivec moderní historie sahá na paty už i rodině Waltonových, která vlastní například síť obchodů Walmart a drží majetek v hodnotě 151,5 miliardy USD.

Tento miliardář, filantrop a vlastník deníku The Washington Post ke svému jmění přišel vlastní pílí a schopností podnikat. Jeho Amazon má však i stinnou stránku.

Vysoce postavení pracovníci a manažeři zde sice vydělávají slušně, ale běžní dělníci mají nejnižší možný plat a pracují do vyčerpání.

Domů
Sdílet
Diskuse