Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. července 2018 22:00
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

V Austrálii objevili nový druh jedovatého hada. Biologové na živočicha narazili náhodou a veřejnost upozorňují, že je ohrožený

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Australský kontinent si nezaslouží tolik nebezpečných zvířat.

Od návštěvy Austrálie odrazuje mnoho lidí nespočetné množství nebezpečných živočichů. Všemožným hmyz, pavouci či hadi dokáží znepříjemnit dovolenou i celý život a tým výzkumníků z University of Queensland určitě potenciální turisty nepotěšil, protože nedávno objevil zcela nový druh jedovatého hada.

Profesor Bryan Fry vedl svůj tým biologů na výpravu za mořskými hady, přičemž úplnou náhodou narazili na hada, který v oblasti u města Weipa na západním pobřeží poloostrova Cape York neměl co hledat. Hadi s názvem „bandy-bandy“ se obvykle vyskytují na východním pobřeží, takže biologovy jeho přítomnost na západě zaskočila a po bližší prohlídce zjistili, že nejde o známý druh.


Živočicha objevili na betonovém bloku u pobřeží, kam se připlazil ze zásoby bauxitu čekajícího na naložení na loď, a v okolí pak narazili na několik hadů stejného, nepoznaného druhu. Nový had je vizuálně i geneticky rozdílný od standardního druhu „bandy-bandy“ a je také jedovatý, takže by si lidé měli při setkání dávat pozor.

Nejde sice o hada se smrtelným kousnutím, avšak jed v člověku dokáže vyvolat náhlé dýchací potíže, ochromit nervovou soustavu či způsobit nevolnost a závratě. Vědci zároveň jedním dechem upozorňují, že hadi z nového druhu jsou ohroženi místní těžbou bauxitu.


Domů
Sdílet
Diskuse