Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. července 2018 16:57
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Poslední žijící člen amazonského kmene byl zachycen polonahý v pralese. Osamělý domorodec nemá zájem o kontakt s okolním světem

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

„Muž v díře“ je údajně v mimořádně dobrém zdravotním stavu a živí se lovením či rostlinami.

Osamělý přeživší člen někdejšího amazonského kmene byl zpozorován a natočen v brazilském deštném pralese. Jde o posledního žijícího domorodců svého druhu, který se na videu polonahý, zahalený jen jakousi plátěnou sukní, snaží porazit strom. Černé dlouhé vlasy má zapletené v ohonu a podle všeho je v mimořádně dobrém zdravotním stavu, přičemž má také vybudovanou silnou imunitu a odolnost vůči chorobám.

Sám údajně žije již 22 let poté, co byli poslední členové jeho kmene vyvražděni kvůli opakovaným útokům v jihozápadním brazilském státě Rondônia. Domorodé obyvatelstvo bylo v důsledku nekonzistentní kolonizace za účelem nezákonné těžby dřeva vyhozeno z vlastního území, což způsobovalo postupné vymírání. V roce 1995 se podle všeho uskutečnil poslední z mnoha útoků na domorodou skupinu, která už tehdy měla jen 6 členů.

Momentálně se „muž v díře“, jak ho tamní nazvali kvůli jeho hluboko vykopaným dírám, nachází ve své původní rezervaci Tanaro a nemá zájem o kontakt s okolním světem. Jeho obživou je lov zvířat či sběr rostlin. Domorodec prokázal důležitý fakt, a to že i úplně osamocený člověk uprostřed pusté džungle může přežít, být v dobrém zdravotním stavu a kondici a zároveň se vyhnout vlivu moderní společnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse