Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. července 2018 9:10
Čas čtení 0:00
Daniel Michalík

Zajímavosti z natáčení Titanicu, o kterých (možná) nevíte

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Několik vtipných, ale i šílených příhod z natáčení Titanicu.

Velkolepému Titanicu od Jamese Camerona jsme se již věnovali v naší sérii Zpoza kamer. V článku jsme si tehdy představili fázi preprodukce a příprav, konstruování částí lodě, ale i samotné scény či praktické efekty. Zajímavostí o projektu však existuje mnohem více a my si na ně dnes posvítíme.

Camerona vždy fascinovaly lodní vraky a Titanic byl pro něj Mount Everestem. V roce 1995 se ho rozhodl prozkoumat a snažil se ho co nejdetailnější zmapovat. U samotného vraku strávil více času než jeho pasažéři a později ho dokonce zachytil na kameru, čímž výrazně přidal na autentičnosti v úvodní pasáži filmu.

Zajímavosti z natáčení Titanicu, o kterých (možná) nevíte
Zdroj: Horizon & Co

Není třeba připomínat, že režisér si skutečně dal záležet i na větších scénách a zvládl je natočit i s pevnými nervy. Sekvence plné destrukce dokáží nahnat mráz, protože když vyhazujete do vzduchu auta, budovy či jiné předměty, často máte jen jeden jediný pokus .A na něm pořádně záleží.

Zajímavosti z natáčení Titanicu, o kterých (možná) nevíte
Zdroj: Paramount

Titanic má takových scén samozřejmě více. Mezi jednu z těch památnějších patří například zaplavení schodiště, které bylo precizně dekorované podle původních plánů lodě. To znamená, že designéři všechny předměty umístili na své místo a z dálky pozorovali, jak je obrovský nával vody ničí a nese pryč.

Originální scéna

Cameron je perfekcionista a sami si dokážete představit, že musel mít celou sekvenci do detailu naplánovanou a synchronizovanou s herci a komparsisty. Svým neustálým křikem do megafonů si později vysloužil přezdívku „nejstrašidelnější muž Hollywoodu“. Zaplavení díky tomu vyšlo na první pokus.

Když se Kate Winslet bála, že se při potápění lodi s naraženou rukou utopí, James s ní neměl problém zacházet jako s hadrem a křičet na ni.

Natáčení zuřivého návalu vody

Ne všechny pasáže s destrukcí a desítkami, ba až stovkami komparsistů jsou ty, které si pamatujeme i měsíce či roky po zhlédnutí. Každý z vás si jistě dokáže v hlavě představit Jacka (Leonardo DiCaprio) kreslícího Rose (Kate Winslet) v poměrně intimní a osobní scéně. V ní se prolomily ledy (ještě ne doslova).

Jack zachycuje svou lásku na papíře, zatímco ona pózuje zcela nahá. Emocemi nabitá sekvence vyvolává příjemný pocit v srdci každého diváka, avšak na natáčení nebylo vše tak, jak se zdá.

Zajímavosti z natáčení Titanicu, o kterých (možná) nevíte
Zdroj: Paramount

Leonardo neumí kreslit. Na záběrech se střídal společně s režisérem Cameronem, který je mimochodem skvělým ilustrátorem. Jen si to představte.

Menší zádrhel byl fakt, že DiCaprio je pravák a Cameron levák. Aby hlavní tvůrce nepopletl diváky, natočený záběr v postprodukci pomocí svého týmu zrcadlil, což ve výsledku chybičku opravilo k nepoznání.

Jemně erotická pasáž byla dokonce první, která se pro film natočila. Pravdou je, že tvůrci a štáb neměli připravený hlavní plac a modely lodi, a tak byli přinuceni nejdříve zachytit na kameru menší segmenty. Na hercích je proto možné vidět malou dávku stydlivosti a jakési zranitelnosti, což ve výsledku jen přidává na efektu.

Těsně před natáčením Leonardo navštívil Kate v její šatně. Herečka si na sebe nanášela make-up docela nahá, a protože Leo podobný výjev ani nečekal, byl v šoku. Winslet mu jen řekla, že takto spolu stráví celý den a to celou situaci mezi dvojicí odlehčilo.

Zajímavosti z natáčení Titanicu, o kterých (možná) nevíte
Zdroj: Paramount

Cameron se snažil natočit film tak reálně, jak to jen šlo. Říká se, že více než stovce komparsistů přiřadil jejich vlastní fiktivní příběhy, jména a s každým jedním si osobně sedl, aby si o postavách popovídali. Cílem bylo, aby jednotlivci na plátně dýchali vlastním životem.

Na autentičnosti přidalo i pár replik pocházejících ze zpovědí svědků. Například, když Jack popisuje chlad moře jako tisíc ostrých nožů nebo když jeden z mužů nakládá dcerku do záchranného člunu a říká jí, že se neuvidí jen na malou chvilku. Jde o reálné slova z dávných dob.

V jiné situaci, konkrétně zachycující Jacka v úvodu filmu na kraji lodi křičíc „I am the king of the world!“, šlo na druhou stranu o improvizovanou repliku. James Cameron si ji ponechal do finálního sestřihu a dodnes patří mezi ty nejpamátnější věty z prostředí kinematografie.

Světoznámý boxer Muhammad Ali ji však vykřičel do světa přes třicet let předtím, a to po vyhraném zápase, který se stal důležitým mezníkem v jeho životě.

Zajímavosti z natáčení Titanicu, o kterých (možná) nevíte
Zdroj: Paramount

Každá místnost byla přesnou kopií originálu. Tvůrci dokázali zachytit detaily díky starým fotkám a samozřejmě nákresům, které před samotným natáčením získali. Režisér najal dva historiky, aby ověřili všechny detaily.

Mimo jiné nechyběl ani čas na hodinách u schodiště (2:20) přímo odrážející skutečný čas potopení lodi. Přirozeně, celý proces trval o něco déle. I přesto má délka potápění ve filmu a v realitě stejnou hodnotu.

Zajímavosti z natáčení Titanicu, o kterých (možná) nevíte
Zdroj: Paramount

Hovoříc o Jacku Dawsonovi, jde o vymyšlenou postavu s příběhem ušitým pro potřeby filmu. Po skončení natáčení však Cameron a ostatní tvůrci zjistili, že se jeden ze skutečných pasažérů lodě opravdu jmenoval J. Dawson, což šokovalo nejednoho z nich. Informace vyplula na povrch poté, co producent našel jeho hrob.

Podle dostupných informací šlo o Ira pracujícího kdesi u motorů, který skonal při prvotním zaplavení lodi. Dawson je pohřben v Halifaxu spolu s dalšími oběťmi tragédie.

Zajímavosti z natáčení Titanicu, o kterých (možná) nevíte
Zdroj: Paramount

Konec natáčení však nebyl pozitivním zážitkem. Na oslavě se někdo pokusil o žertík a členům štábu spolu s herci nasypal do jídla fencyklidin. Tato droga jinak zvaná andělský prášek způsobuje omamný stav s pocity všemohoucnosti doprovázený halucinacemi a ztrátou smyslu pro realitu.

Rovněž zvyšuje krevní tlak a zrychluje činnost srdce. Do nebezpečného kontaktu s ní se dostalo několik desítek tvůrců a museli být hospitalizováni. Cameron její účinky jaksi vycítil a zvracením ji dostal ze sebe dříve, než mu začala ubližovat na zdraví. Ostatní takové štěstí ale neměli.

Zajímavosti z natáčení Titanicu, o kterých (možná) nevíte
Zdroj: Paramount

Obvinění byli dva kuchaři, které hned čekal vyhazov. Oba se vyhnuli i trestnímu stíhání a nikomu se naštěstí nic nestalo. Otázkou zůstává, zda to byli právě pracovníci kuchyně nebo někdo jiný. Rovněž je záhadou samotný motiv.

Ve scénách, v nichž se Rose toulá po koridorech potápějící se lodi, je použita mořská voda přímo z Tichého oceánu, ačkoli se drtivá většina sekvenci natáčela v obrovském bazénu. Herečka ve většině případů nechtěla nosit postroj do vody, a proto je její lapání po dechu realistické. Kvůli svému rozhodnutí skončila se zápalem plic.

Zajímavosti z natáčení Titanicu, o kterých (možná) nevíte
Zdroj: Paramount

Kate si po všem tom otloukání o předměty ve vodě a fyzicky náročném hraní vysloužila pár modřin, škrábanců a menších zranění. V jednom bodě jejich počet dosahoval až takových výšin, že si museli vizážisté udělat fotky odřenin, aby je později mohli opět uměle nanést a tím zachovat kontinuitu filmu.

Zkuste si představit i nespočet komparsistů a kaskadérů, kteří mimo jiné opětovně skákali z lodi a prováděli tu náročnější část pro herce.

Zajímavosti z natáčení Titanicu, o kterých (možná) nevíte
Zdroj: Paramount

Když se Titanic dostal do kin, tehdy ještě na filmových kotoučích a ne v digitální podobě, která převládá dnes, způsobil absolutní šílenství. Úspěch filmu se odrazil v kinech, která film pouštěla divákům tak často, jak jen mohla. Občas se pak stávalo, že se filmový kotouč poškodil nebo lépe řečeno, opoužíval.

Studio Paramount muselo kvůli problémům posílat náhrady, aby se snímek mohl přehrávat dál. Titanic si celkově v tržbách vydělal astronomických 2,19 miliardy dolarů, což ho řadí na pozici druhého nejvýdělečnějšího filmu celkově.

Inflace ale dělá své a v momentálním období by tržby činily něco přes tři miliardy dolarů. Pokud si vezmeme v úvahu rok 1997, kdy internet ani zdaleka nefungoval tak, jak operuje dnes a reklama se používala na podstatně menší škále, jde o něco nepředstavitelného. Avatar je ale jiný případ kvůli 3D rozhraní.

Zajímavosti z natáčení Titanicu, o kterých (možná) nevíte
Zdroj: Paramount

Aby James nešířil do světa, co vlastně natáčí, použil krycí název filmu. Jde o běžnou záležitost při blockbusterech a jiných velkých projektech. Například The Avengers měli tajný název Group Hug, Hunger Games bylo na place nazývané Artemis, Interstellar zase Flora's Letter a podobně.

Titanic a jeho krycí Planet Ice poměrně dobře kamuflovalo fakt, že Cameron netočí ledovce jen tak pro nic za nic. Jelikož je režisér známý i svými sci-fi kousky, druhý název padl filmu vhod.

Jsme tedy zvědaví, zda nás Cameron opět ohromí připravovanou nadílkou čtyř Avatarů, kterých se dočkáme již v následujících letech. Titanic ale nadále zůstane v našich myslích jako projekt plný emocí, lásky, ale i smutku nad tragédií. James jednoznačně vytvořil dílo, na které nezapomeneme a rádi si ho čas od času připomeneme.

Domů
Sdílet
Diskuse