Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. července 2018 1:33
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

U Koreje údajně našli vrak ruské lodě se 132 miliardami dolarů ve zlatě. Společnost chce plavidlo vytáhnout

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na palubě by se prý mohlo nacházet až 200 tun zlata.

Před 113 lety se u Koreje potopila ruská loď. Plavidlo Dmitrij Donskoj zasáhlo do války mezi Ruskem a Japonskem probíhající mezi lety 1904 až 1905 a přesné místo potopení zůstávalo nejasné až do začátku června tohoto roku. Jihokorejská společnost Shinil Group ve veřejném prohlášení oznámila, že její potápěčský tým objevil ruské plavidlo, přičemž nápisy prý potvrzují, že byl nalezen právě Dmitrij Donskoj.

Loď by se měla nacházet v hloubce více než 400 metrů, a i když nepůjde o jednoduchou akci, společnost by ji chtěla z vody vytáhnout. Spekulace od samotné firmy hovoří o tom, že by mohl vrak lodi mít na palubě přibližně 200 tun zlatých cihliček a mincí v celkové hodnotě převyšující 132 miliard dolarů.


Na internet se od společnosti dostaly fotografie i videa z místa nálezu, ale nic zatím nenasvědčuje tomu, že by desítky miliard v zlatě měly na palubě opravdu být. Ruští odborníci už v minulosti naznačovali, že Rusové by tolik zlata pravděpodobně nepřepravovali na jednom plavidle, protože by mnohem bezpečnější byla cesta vlakem.

Společnost zatím jihokorejské úřady nepožádala o právo na vytažení lodě z mořského dna. Místní zákony přitom vyžadují, aby před vytažením firma uložila do úředního fondu zálohu ve výši 10 procent hodnoty vraku, což by znamenalo, že by Shinil Group musela sehnat 13,2 miliardy dolarů, aby se vůbec mohla pustit do záchranné akce. I když firma šíří spekulace o zlatě za 132 miliard, v úřední žádosti bude odhadovat hodnotu vraku samotného na 1 milion dolarů, protože lokalizovala jen plavidlo a nikoli případný poklad v něm.


Domů
Sdílet
Diskuse