Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. srpna 2018 14:24
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Poprvé do Londýna? Máme podrobný návod, jak se tam dostat, na co si dát pozor a kolik to celé bude stát

ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ DOPRAVA
Uložit Uložené

Chceš vidět město, které nikdy nespí, a je od Prahy vzdálené jen něco přes 1000 kilometrů? Jeď do Londýna. Máme návod, díky kterému tě nic nepřekvapí.

Udělat si výlet a dostat se do Londýna není v dnešní době nic těžkého, zvlášť když se dá ještě stále cestovat na pouhý občanský průkaz. Přesto je dobré mít ještě před odjezdem na paměti několik věcí, kterých je potřeba se držet, aby celý výlet dopadl co nejlépe. Kolik to bude zhruba stát, čemu se vyhnout, kde jíst a co všechno vidět zadarmo? Po oblíbeném návodu jak se neztratit v New Yorku přinášíme i jeho britskou verzi.

1. Nákup letenky/jízdenky

2. Ubytování 

3. Před odjezdem 

4. Doprava na letiště

5. Transport z letiště

6. Městská hromadná doprava

7. A co dál?


Nákup letenky/jízdenky

Standardní cena zpáteční letenky do Londýna činí zhruba něco od 3 tisíc korun, ale kdo chce ušetřit, může si počkat na výhodnější nabídky, které se nahodile (a nutno podotknout, že i poměrně často) objevují u různých low-costových leteckých společností. Let do Londýna trvá 2 hodiny a za tak krátkou chvíli není nezbytně potřeba mít komfort první třídy, nicméně kdo o něj má zájem, může si za luxusnější sedadla připlatit u národních dopravců. 

S akčními nabídkami jde cenu letenky zredukovat např. i na 2500 korun za cestu tam i zpět. Díky obrovské časové úspoře tak odpadá dilema s rozhodováním mezi letem či autobusem. Např. Student Agency nabízí cestu do Londýna autobusem od 1499 korun (navíc jde jen o jednosměrný lístek), doba přepravy zhruba 18 hodin, zelený Flixbus pak v nabídce poskytuje téměř 25hodinovou projížďku od 1900 korun. Autobusy doporučujeme tedy jen v případě velmi velkého strachu z létání. 

Při překračování hranic Velké Británie zatím stále nemusíme oplývat pasem, vízem, ani ničím podobným – stačí nám obyčejná občanka, což je velmi příjemné. Cenu za výdaj u této položky zaokrouhlujeme na 3 tisíce korun a jdeme dál.

Výdaje: -3 000 Kč ⇒ 3 000 Kč

Poprvé do Londýna? Máme podrobný návod, jak se tam dostat, na co si dát pozor a kolik to celé bude stát
Zdroj: Mtcv/WIkimedia Commons

Nákup ubytování

S nákupem letenky samozřejmě souvisí i nákup ubytování. Dobrodružným povahám na začátek představíme Couchsurfing, kde tisíce lidí poskytuje své domovy po celém světě zadarmo – možná snad za kus konverzace, sdílení zážitků či něčeho víc – ale my se zaměříme spíše na Airbnb, tedy zpoplatněnou verzi této služby. Asi netřeba představovat: majitelé pokojů, bytů, či domů pronajímají svůj prostor ostatním. Forma takového ubytování má výhodu v tom, že nepřijde tak draho jako klasické hotely a častokrát lidé mohou nasát daleko víc lokálního života, což je jedna z věcí, kterou rozhodně chcete zažít.

Stejně jako v jiných velkoměstech, i v Londýně je ubytování v centru drahé, a to, které není drahé, je „chudé“, což v překladu znamená „možná ne úplně tak čisté a komfortní“. Na to je potřeba si dávat pozor i při výběru ubytování přes Airbnb. Je potřeba si stanovit, jaký máme na výlet rozpočet, co všechno chceme v Londýně vidět a jestli se nám tím pádem nevyplatí bydlet spíš v okrajovým částech a dojíždět – ale v tomto případě je zase potřeba myslet na peníze vynaložené za dopravu po městě. Všechny alternativy mají své plusy i mínusy. Uskromnit se v ubytování někdy znamená bydlet ve skvělé lokalitě a mít spoustu věcí v pěší vzdálenosti.

Cool a zároveň klidné lokality v centru bez přehršle turistů jsou Whitechapel, příp. Shoreditch nebo Shadwell. Při výběru ubytování si stejně jako kdekoli jinde všímej recenzí: Bylo na místě čisto? Jde o hlučnou čtvrť? Při negativním hodnocení zkus nejdříve vždycky napsat přímo hostiteli a zeptat se, co se stalo. Každý jedinec má hranici komfortní zóny nastavenou jinde, páry hledají něco jiného, kamarádi hledají něco jiného a samotáři zase něco jiného. 

Dáváme na vědomí, že konkrétní místa se v Londýně značí dle sedmiciferných poštovních směrovacích kódů označující ulici a konkrétní dům. Tato informace pak velmi ulehčí hledání konkrétní budovy, pokud by náhodou selhávala ulice či číslo domu.

Suma sumárum, volíme ubytování v centru, což vychází na Airbnb průměrně asi na 1200 korun za noc. Vynásobeno sedmi se dostáváme k hodnotě 11,4 tisíce korun.

Výdaje: -8 400 Kč ⇒ 11 400 Kč

Poprvé do Londýna? Máme podrobný návod, jak se tam dostat, na co si dát pozor a kolik to celé bude stát
Zdroj: Camerawalker/Wikimedia Commons

Před odjezdem

Jak už jsme zmiňovali, Británie je stále v Evropské unii, a tudíž není potřeba žádného papírování – do země se dostaneš s pouhým občanským průkazem. Není tedy zapotřebí nic vyřizovat, snad kromě cestovního připojištění, kdyby se náhodou cokoli stalo. 

Snaž se všude platit kartou. Nejenom, že je to pohodlnější, ale ještě je to i výhodnější, nikomu totiž nemusíš dávat provizi za převod hotovosti jako ve směnárnách. I přesto doporučujeme si něco málo rozměnit již v Česku v osvědčených směnárnách – v Praze je to kupříkladu směnárna na Kaprově 13, kde si lze s poukazem na ještě lepší kurzy (není to takový rozdíl, ale proč toho nevyužít) můžeš bezpečně převést nějaké drobné, které tě budou krýt v případě nouze. Nehledě na to, že některé opravdu lokální krámky karty nemusí přijímat, ale o tom příště. Nezapomeň zkontrolovat svoji kartu, jestli nemá blokované zahraniční výběry či platby.

V Británii mají jiné zásuvky než v Česku, kup si proto patřičnou redukci (dávej si pozor, abys ji nezaměnil s americkou – ty anglické jsou mnohem masivnější), v běžném obchodě s elektrospotřebiči ji mají za zhruba dvě stovky

Anglie (a její ještě stále přetrvávající účast v rámci EU) má další výhodu – není potřeba tu shánět lokální SIM karty, zvláště tedy pokud jedeš na delší dobu, ale vystačíš si s tím, co už máš. Dokonce ani spotřeba dat není nijak zpoplatněna navíc. Přesto doporučuji stáhnout nějaké offline mapy. Je to mnohem příjemnější. V aplikaci Google Mapy lze stáhnout jakýkoli úsek přímo do telefonu.

Stanov si, jaké věci chceš vidět. Snaž se hlavně nebýt turista a vyhledat si britské zvyklosti, nějaké místní žhavé lokality, potlačit co nejvíce klasická turistická místa, která už všichni viděli a objevovat nová – zatím tedy jenom na internetu. Je dobré mít alespoň nějaký základní itinerář, ale také je dobré nijak zvlášť neplánovat detaily.

Výdaje: -200 Kč ⇒ 11 600 Kč

Poprvé do Londýna? Máme podrobný návod, jak se tam dostat, na co si dát pozor a kolik to celé bude stát
Zdroj: aixklusiv/Pixabay

Doprava na letiště

Praha

Na pražské Letiště Václava Havla se dostaneš pomocí MHD (s přestupem na lince metra A, stanice Nádraží Veleslavín, odkud přestoupíš na autobus č. 119), příp. linkou AE (Airport Express) z Hlavního nádraží. Do Velké Británie se létá přes Terminál 1, mělo by to být uvedeno i na zakoupené letence. Pokud preferuješ pohodlí, chybu neuděláš, když zvolíš jednoho z alternativních taxi dopravců jako např. Uber nebo Taxify.

Brno

Na letiště Brno-Tuřany se v moravské metropoli jednoduše přesuneš z Hlavního nádraží buď linkou E76, která jezdí každé půl hodiny od 5 ranní do 22 hodin. V případě potřeby pozdějšího transportu pak poslouží noční spoj N89. Doba přepravy u obou alternativ je zhruba 20 minut. Zastávka je před hotelem Grand, u letiště pak přímo u odletové haly. Cena jízdenky je 25 korun.

Pardubice

Cestující nízkonákladovým dopravcem Ryanair možná poletí z Pardubic. Není se čeho bát, autobus jede opět přímo od vlakového nádraží. Konkrétně jde o linku č. 90, kterou najdeš na nástupišti č. 3. Je ze všech ostatních nejpohodlnější a odjíždí vždycky 90, 120 a 150 minut před odletem do Londýna. Letiště v Pardubicích je menší a přívětivé a jízda tam tě bude stát 25 korun.

Výdaje: -50 Kč ⇒ 11 650 Kč

Poprvé do Londýna? Máme podrobný návod, jak se tam dostat, na co si dát pozor a kolik to celé bude stát
Zdroj: aixklusiv/Pixabay

Transport z letiště

Heathrow

Pokud jste dorazili na letiště Heathrow, po opuštění letiště hledejte autobusovou stanici a na ní terminály 1, 2 a 3. National Express jede do centra hodinu a obousměrná jízda stojí něco okolo 250 korun.

Gatwick

Druhé největší letiště nabízí nejvýhodnější dopravu opět National Expressem. Podívej se na jejich webové stránky, kde lze všechno velmi přehledně zarezervovat již s předstihem, takže nebudeš mít zbytečné starosti na hektickém letišti. Do Londýna trvá cesta asi 90 minut a cena je zhruba 370 korun.

Stansted

Se Stanstedem je to občas těžké. Téměř každý Londýňan o něm říká, že je to nejhorší letiště ve městě a možná mají pravdu, naše zkušenost o tom také svědčí. Kvůli „nedostatku letového personálu“ jsme měli každý let nějaké zpoždění, někdy půlhodinové, jindy i hodinové. S tím je třeba počítat. Jako transport z letiště doporučujeme využít služeb National Express. Je to levnější, než jiné, častokrát mnohem silněji promované společnosti, a hlavně spolehlivé. Hodinová cesta autobusem byla pohodlná a zpáteční jízdenka na Liverpool Street Station vyšla pro jednu osobu asi na 230 korun. 

Luton

Z Lutonu do centra lze doporučit spoje easyBusu. Ceny za obousměrnou jízdu tu začínají i na čtyřech librách, tedy zhruba 120 korunách, konečná cena se ale může v závislosti na denní době a cílové destinace změnit. Stejně tak lze i tady využít služeb National Express. Do centra to trvá asi 1 hodinu a 10 minut.

Výdaje: cca -250 Kč ⇒ 11 900 Kč

Poprvé do Londýna? Máme podrobný návod, jak se tam dostat, na co si dát pozor a kolik to celé bude stát
Zdroj: Oxyman/Wikimedia Commons

Městská hromadná doprava

V Londýně se dá platit za lístek na MHD i v hotovosti (výjimkou jsou autobusy), ale to nedělej. Výhodnější je platit kartou, či si za 5 liber (cca 150 korun) zakoupit Oyster Card, nabít si na ni peníze a čerpat tak výhodnější jízdné. Navíc, až s Londýnem skoncuješ a MHD přestaneš potřebovat, vrátí ti zálohu za kartu (kterou si mimochodem můžeš nechat jako suvenýr) a také všechen neprojetý kredit. A to se vyplatí. Kartičku si obstaráš u automatů na každé stanici londýnské podzemky nebo v informačních kioscích. Systém v automatech je však dostatečně intuitivní a není tak potřeba žádného lidského rádce. 

Je však potřba říci, že ceny jsou i s touto magickou modrou kartou stále poměrně vysoké (jedna cesta v zóně 1 stojí 2,30 libry a někdy tedy stojí za zvážení, zda není lepší jít pěšky – mnohdy jsou stanice metra označeny na mapce celkem vzdáleně, ale v reálu jsou poměrně blízko. Zvláště v centru tato praxe platí víc než kdekoli jinde. Výhodu to má i v tom, že člověk narazí tady těmito přesuny na spoustu zajímavých míst, které by jinak nepoznal. Rozhodně však nevynechej projížďku legendárním double-deckerem, ale pozor na předražené turistické napodobeniny. Stačí se postavit na zastávku MHD a po příjezdu autobusu s nějakým číslem použít svou Oyster Card.

Mimochodem, věděli jste, proč se Oyster Card jmenuje oyster – tedy ústřice? Společnost TfL (Transport for London) chtěla slovo, které nebude mít vůbec nic společného s dopravou. A proč tedy ne zrovna takhle?

Výdaje: cca -1 000 Kč ⇒ 12 900 Kč

Poprvé do Londýna? Máme podrobný návod, jak se tam dostat, na co si dát pozor a kolik to celé bude stát
Zdroj: philippreiner/Pixabay

A co dál?

Užívej Londýna. Ochutnej fish and chips, místní pintu točeného piva (stejně nakonec možná zjistíš, že na naše české pivínko nic nemá), pronajmi si kolo v některém z místních bike-sharingových systémů, díky kterému se budeš po městě pohybovat rychleji. Dávej však pozor na to, že se tu jezdí po levé straně

Využívej street-foodových stánků v různých stylových čtvrtích, o kterých si řekneme příště. Zkrátka objevuj. A stejně jako kdekoli jinde se občas i ztrať mezi malebnými budovami, jejichž architektura je tak jiná a rozmanitá než v naší domovině.

Měj na paměti, že spoustu muzeí a galerií je v Londýně pro lidi zcela zdarma. Mezi jinými doporučuji galerie Tate Modern, Přírodopisné muzeum, Britské muzeum nebo Národní galerii.

Výdaje: cca -7 500 Kč ⇒ 20 400 Kč

Poprvé do Londýna? Máme podrobný návod, jak se tam dostat, na co si dát pozor a kolik to celé bude stát
Zdroj: Daniel Chapman/Wikimedia Commons
Domů
Sdílet
Diskuse