Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. července 2018 20:39
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

V Kanadě začali vyrábět vůbec první konopné pivo svého druhu. Účinek je prý téměř okamžitý

GASTRO
Uložit Uložené

Milovníci konopí a piva zbystřete. Kanadská firma totiž začala vyrábět unikátní nápoj, který by měl být pro vás tím pravým.

Již 17. října vstoupí v platnost zákon, který obyvatelům Kanady dovoluje využívat až 30 gramů marihuany pro rekreační účely. A jelikož blížící se příchod legalizace zelené rostliny představuje také lukrativní příležitost pro tamní firmy a podnikatele, na trhu se mají objevit i nejrůznější výrobky, které v sobě omamnou látku obsahují. Jednou z nich je právě i nové konopné pivo, které je označováno jako vůbec první svého druhu na světě. 

Ojedinělý způsob výroby

Různá konopná piva už v minulosti začaly vyrábět i jiné firmy, například v amerických státech jako Vermont nebo Oregon jsou k mání nápoje, do kterých je přidáván konopný olej. Co však má činit nápoj kanadských podnikatelů jedinečným, je především způsob jeho výroby.

„Takový postup my nevyužíváme,“ uvedl šéf projektu Dooma Wendschuh pro The Guardian. „Naše pivo se vaří přímo ze stvolů, lodyh a kořenů konopných rostlin,“ vysvětluje.

Ilustrační obrázek

V Kanadě začali vyrábět vůbec první konopné pivo svého druhu. Účinek je prý téměř okamžitý
Zdroj: publicdomainpictures.net/George Hodan

Lukrativní byznys

Jak deník The Guardian dále uvádí, Wendschuhova firma měla své sídlo původně v americkém Miami, v roce 2016 se však přemístila do Toronta v Kanadě. Důvodem k přesunu byly právě plány zdejších představitelů vlády marihuanu v blízké době legalizovat, což by pro pohotové podnikatele a společnosti mohlo znamenat velmi rentabilní byznys.

„Na světě pravděpodobně nebylo žádné jiné místo, kde bychom se do něčeho takového mohli pustit. Kanada již v tuto chvíli představuje lídra v oblasti budování průmyslu zaměřeného na lékařské využití konopí a očekáváme, že bude světovou špičkou i pokud jde o obchod s marihuanou pro rekreační účely,“ vyjádřil se dále výrobce konopného piva.

Ilustrační obrázek

V Kanadě začali vyrábět vůbec první konopné pivo svého druhu. Účinek je prý téměř okamžitý
Zdroj: pixabay.com/tdfugere

Téměř okamžitý účinek

Počáteční fáze výroby však nebyly jednoduché. První konopná piva, která výrobce navařil, prý chutnala příšerně a asi jediné, k čemu by je bylo možné přirovnat, je „zkažená brokolice“. Ovšem poté, co výrobce spojil síly týmem chemiků, se podařilo vyladit recepturu tak, aby nápoj dostal příjemnou chuť. Výsledné pivo je prý suché, jemně pikantní a méně sladké než běžná tamní piva.

Zajímavý na pivu je také jeho účinek, který je prý téměř okamžitý. „Člověk ho na sobě pocítí velmi rychle, což u jiných produktů z marihuany nebývá zvykem,“ řekl Wendschuh s tím, že jedno pivo obsahuje přibližně 6,5 miligramu THC.

Výrobce navíc věří, že jeho konopné pivo bude bezpečnější a zdravější alternativa k ostatním alkoholickým nápojům. Jedním dechem však dodává, že i jejich pití s sebou může nést jistá rizika a člověk by se proto měl chovat zodpovědně a nepřehánět to s ním.

Wendschuh navíc také oznámil plány vybudovat nové prostory v hodnotě 50 milionů kanadských dolarů, ze kterých se má stát první konopný pivovar na světě. Zde se pak budou vyrábět různě ochucená piva vyrobená z různých odrůd marihuany.

Domů
Sdílet
Diskuse