Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. července 2018 2:07
Čas čtení 0:00
Sona O.

Vytvořili Rusové zbraň soudného dne? Poseidon prý dokáže rozpoutat obrovské tsunami

ZAJÍMAVOSTI VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Rusové mají prý novou nukleární superzbraň. Odpálit ji mohou pod vodou a vyvolat tak tsunami.

Ačkoliv studená válka už oficiálně skončila, Rusové a Američané hrají stále hru na kočku a myš. Důkazem je i nová ruská atomová zbraň, kterou ruská vláda odhalila krátce po kontroverzním setkání Donalda Trumpa a Vladimira Putina.
 
Zbraň má tvar torpéda a může se používat pod mořskou hladinou. „Autonomní zbraň může v tichosti putovat do velkých hlubin, pohybuje se rychleji než ponorka nebo loď, nemá žádné nedostatky, které by mohl nepřítel využít, a nese v sobě masivní nukleární munici,“ takto ji popsal Putin podle Kremlu ještě v březnu.
 
Tehdy však informace doprovázely pouze počítačově předvedené zbraně i přesto, že ruský prezident tvrdil, že k testování došlo již v prosinci.
 
V červenci se však objevila nová videa ruského Ministerstva obrany, kde mohou lidé vidět skutečnou zbraň. Torpédovitá výbušnina dostala název Poseidon.

Odborník na obranu H.I. Sutton potvrdil, že video je v souladu s předchozími plány Ruska o vytvoření podvodní autonomní ponorky ozbrojené nukleárními zbraněmi na jaderný pohon. Zatím nese názvy jako Oceanic Multipurpose System Status-6, Skif i Kanyon.

Podle Suttona by Poseidon mohl být 2 metry široký a 20 metrů dlouhý.

Rusko informovalo, že Poseidon bude schopen unést až 50 megatun TNT a bude podobný Tsar bombě, největší detonované nukleární zbrani. V roce 2015 nazval odborník na nukleární zbraně Jeffrey Lewis Poseidona zbraní soudného dne.

Doporučeno
Obrazem: Takto probíhá vojenská přehlídka v Moskvě Obrazem: Takto probíhá vojenská přehlídka v Moskvě 9. května 2023 11:45

„Dobře umístěná atomová zbraň o síle 20 až 50 megatun by mohla vyprodukovat dostatek energie na to, aby způsobila tsunami, jaké jsme viděli v roce 2011 a možná i větší,“ vyjádřil se Rex Richardson, fyzik zkoumající nukleární zbraně. Podle Richardsona by mohla mít vlna výšku až 100 metrů.

Vytvořili Rusové zbraň soudného dne? Poseidon prý dokáže rozpoutat obrovské tsunami
Zdroj: Youtube.com

Někteří odborníci však o ničivé síle Poseidona pochybují. Tvrdí, že odpalování atomových zbraní pod vodou s sebou nese mnoho nevýhod.

I když by zbraň mohla vytvořit tsunami, fyzik Greg Spriggs si myslí, že by to byla ztráta úplně dobré atomové bomby. Podle něj by tsunami nebylo až tak obrovské, jak by si Putin přál. Kromě toho by také musela být odpálena opravdu blízko pobřeží, což může být pro ponorku nevýhodou.

Tsunami, jaké jsme viděli v Japonsku v roce 2011, uvolnilo sílu rovnající se 9,3 milionu megatun TNT. To je daleko více než síla bomby shozená na město Hirošima a přibližně 163tisíckrát více než síla největší odpálené bomby Tsar.

Kromě toho, energie by se po detonaci nerozšířila pouze na pevninu. Velká její část by se rozptýlila do moře a Rusové by tak nemohli využít celý její potenciál.

Vytvořili Rusové zbraň soudného dne? Poseidon prý dokáže rozpoutat obrovské tsunami
Zdroj: Youtube.com

Nebezpečí spojené s Poseidonem však nespočívá jen v jeho síle. Přesné složení zbraně nezná kromě Rusů asi nikdo, ale pokud by se v ní nacházely kovy jako kobalt, mohly by ve velké míře rozšířit účinky radiace pod mořem. Neutrony uvolněné po výbuchu by mohly tyto kovy transformovat na nebezpečné radioaktivní chemikálie s dlouhou životností. Ve slané vodě by se rozpouštěly roky i dekády a zamořily by okolní vodu.

Doporučeno
Nečekal jsem, že se Ukrajina ubrání. Rusko se bude cítit poraženo, pokud ztratí Krym, tvrdí odborník (Rozhovor) Nečekal jsem, že se Ukrajina ubrání. Rusko se bude cítit poraženo, pokud ztratí Krym, tvrdí odborník (Rozhovor) 24. února 2023 6:00

Vždy však existuje možnost, která dokáže snadno zahnat paniku šířící se v souvislosti s ničivými atomovými zbraněmi. Je dost možné, že Rusové se ve svých videích zkrátka pouze vytahují a Putin rád přehání. Síla Poseidona je možná mnohem menší, než Rusko tvrdí a slouží pouze k odstrašení Američanů.

Domů
Sdílet
Diskuse