Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. srpna 2018 13:34
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Češi přispěli rodinám padlých vojáků již 2 679 078 korun. Sbírka bude pokračovat do konce srpna

ZAJÍMAVOSTI AFGHÁNISTÁN
Uložit Uložené

Českou republikou se po nedělním úmrtí našich vojáků prohnala vlna solidarity.

V neděli během sebevražedného útoku v Afghánistánu zemřeli tři čeští vojáci – Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek. Naši muži zde figurovali v jednotce, která měla na starost ochranu spojenecké základny Bagrám.

Ztráta jejich životů se v posledních dnech stala hybatelem médií v české kotlině. Zvedla se vlna solidarity, lidé spontánně pořádali setkání k uctění jejich památky a příletu letadla s jejich těly přihlížely politické špičky. 

Jiří Verner, generálmajor české armády, při proslovu zmínil, že trojice vojáků svým přístupem zachránila životy ostatním. Emotivní pietou ale uctění památky neskončilo. 

Češi přispěli rodinám padlých vojáků již 2 679 078 korun. Sbírka bude pokračovat do konce srpna
Zdroj: TASR

Už od pondělí probíhá sbírka na pomoc rodinám padlých. Soukromé firmy, přátelé padlých, ale i běžní občané posílali finanční dary, které ke dnešnímu dni čítají 2 679 078 korun

Za první čtyři dny sbírky, která bude ukončena posledním srpnovým dnem, přispěli Češi 2 282 707 korun na účet a 396 371 korun pomocí DMS. 

Česká solidárnost má však stinnou stránku. Vedle štědrých darů se objevili i kritici, kteří české vojáky označují za žoldáky a po Praze někdo roznosil nálepky, na nichž gratuluje afghánským vlastencům k likvidaci českých vojáků.

Domů
Sdílet
Diskuse