Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. srpna 2018 16:11
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

V Petrohradě vyrostl nejvyšší evropský mrakodrap. Točitá budova disponuje planetáriem nebo amfiteátrem

KULTURA
Uložit Uložené

V komplexu bude pracovat přes 8 000 lidí.

Petrohrad se nejnovější může pochlubit významným prvenstvím. Na severozápadě města, konkrétně na pobřeží Finského zálivu, se totiž dokončuje nová nejvyšší budova Evropy. Lachta centrum je otáčející se administrativní věž, která se svou úctyhodnou výškou 462 metrů stala také nejseverněji položeným mrakodrapem na světě a druhým nejvyšším otáčejícím se mrakodrapem světa, hned po Shanghai Tower v Číně.

Lachta se už stihla stát místní atrakcí, lákající nespočet turistů z celého světa. Architektonický gigant se začal stavět již v roce 2012 a původně se měl rozprostírat v historické části města u řeky Ochty, avšak nátlak protestujících obyvatel a zásah UNESCO způsobily, že se stavba nakonec přesunula o 9 km dále do městské části Lachta, po které získala i název .

Gigantická budova se také může pochlubit prostorem o rozloze až 400 tisíc metrů čtverečních. Lachta centrum je rovněž 13. nejvyšší mrakodrap světa. V komplexu by mělo pracovat přes 8 tisíc zaměstnanců a budova skrývá 34 výtahů, planetárium, amfiteátr, vědecké a vzdělávací centrum či koncertní halu. Kromě kanceláří se ve výšce 360 metrů nachází také vyhlídková plocha a restaurace s úžasným výhledem na celé město.

Věž budovy sestává z dalších pěti samostatných věží a tvar každé z nich se kroutí a zužuje, což znamená že se celá stavba od spodku až po vrchol otáčí o 90 stupňů. Za návrhem mrakodrapu stojí architekt Tony Kettle. 

Domů
Sdílet
Diskuse