Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. srpna 2018 18:10
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

MDMA pomáhá při depresi. Američané jej pravděpodobně začnou používat jako lék

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Účinná látka MDMA má i několik zdravotních benefitů.

Extáze patří mezi nejpopulárnější párty drogy a Česko není v jejím užívání žádným nováčkem. Za návaly euforie a energie je zodpovědná látka MDMA. Její historie sahá až do roku 1898 a od té doby se sice vytvořila hromada trošku odlišných látek rovněž nazývaných extází, ale účinné látky jsou si velmi podobné a stejně tak samotné účinky.
 
Jejich intenzita se však liší na základě poměru látek, ale spíše než závislost je třeba mít na mysli možné okamžité účinky – dehydratace, odpadnutí a v horším případě psychózy a halucinace. Existují však i benefity, a i když nejnovější informace nepodkládá žádný výzkum, Národní úřad pro kontrolu obchodu s drogami (DEA) ve spolupráci s dalšími složkami a vědci z University of South Carolina zkoumal vliv MDMA na lidi trpící depresí a posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD).
 
Šlo zejména o vojenské veterány a hasiče, kteří náhodně dostali 30, 75 nebo 125 miligramů MDMA spolu s psychoterapeutickými sezeními. Nikdo nevěděl, kdo dostal jakou dávku, přičemž 30miligramová sloužila pouze jako placebo.
 
Výsledky však byly ohromující – výskyt deprese u subjektů se v průměru snížil až o 60 % (k měření se používá speciální CAPS skóre). Při pozdějších vyšších dávkách byla efektivita ještě větší. Na řadě jsou nyní klinické testy, na jejichž základě vydá DEA studii i s prohlášením, zda je MDMA vhodné k léčení, ale vše nasvědčuje tomu, že jeho lékařské užívání bude v USA již brzy realitou.
 
MDMA pomáhá při depresi. Američané jej pravděpodobně začnou používat jako lék
Zdroj: DEA
Domů
Sdílet
Diskuse