Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. srpna 2018 9:41
Čas čtení 0:00
Sona O.

Kosatka už přes týden plave se svým mrtvým mládětem. Nedokáže se smířit s jeho smrtí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Kosatky jsou citliví a inteligentní tvorové. Své mrtvé jsou schopni oplakávat jako lidé.

Kosatky dravé jsou fascinující zvířata. Mnoho lidí si myslí, že jde o druh velryby, ale ve skutečnosti patří mezi delfíny. Jsou jedněmi z nejrozšířenějších savců na světě a vyskytují se ve vodách od polárního kruhu až po rovníkovou Afriku.

Jsou to společenská zvířata žijící ve velkých rodinách. Mají výbornou schopnost echolokace, díky které hledají potravu. Dorozumívají se zvukem v různých tóninách a délkách, každá rodina má svůj vlastní osobitý „přízvuk“.

Kosatka J35, jak ji nazvali odborníci, patří do menší rodiny sestávající ze 75 členů. Celá skupina se podílí na výchově potomků. I přesto však mládě J35 zemřelo pouze 30 minut po porodu.

Kosatka už přes týden plave se svým mrtvým mládětem. Nedokáže se smířit s jeho smrtí
Zdroj: Youtube.com

Kromě inteligence jsou kosatky i citlivá zvířata a své mrtvé příbuzné oplakávají. Po smrti novorozence se jeho matka očividně nedokázala smířit se ztrátou a s mrtvým tělem plave ve vodách blízko amerického státu Washington již přes týden.

Podobné chování a oplakávání zesnulých vědci pozorovali i u jiných druhů savců, například u slonů, velryb a dalších druhů delfínů.

Smrt mláděte zasáhla natolik, že si vědci nedovolují odhadnout, kdy mládě pustí, ale jakmile k tomu přijde, podrobí ho pitvě. Rodina kosatky totiž už 3 roky neporodila zdravé mládě, které by přežilo do dospělosti a vypadá to tak, že další potomek ze skupiny brzy zemře také.

Kosatka už přes týden plave se svým mrtvým mládětem. Nedokáže se smířit s jeho smrtí
Zdroj: Wikimedia (Robert Pittman)
Domů
Sdílet
Diskuse