Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. srpna 2018 18:08
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Vědci našli pulce, jakého jsi v životě neviděl. Jmenuje se Goliáš, ale v žábu se zřejmě nikdy nepromění

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Při prvním kontaktu si mysleli, že narazili na rybu.

Žáby nepatří mezi živočichy, které by lidé rádi vídali ve své přítomnosti. Přesto hrají v přírodě důležitou roli, a tak je naší povinností zkoumat tyto zajímavé živočichy stejně jako to dělají vědci v jižní Arizoně. Ve Spojených státech amerických provozují výzkumnou stanici Southwestern Research Station a jedna z dobrovolnic narazila při prohlížení vysušeného jezírka na obrovského pulce.

Nejdříve nemohla uvěřit tomu, že objevila pulce, a proto měla pocit, že našla rybu. Ve skutečnosti šlo o pulce skokana volského, který dorůstá nadrozměrné velikosti ve srovnání s běžnými skokany. Tělo dospělého jedince dosahuje délky i 20 centimetrů a hmotnosti přes půl kilogramu, jenže pulci definitivně nedorostou do velikosti jako rekordér z následujících fotografií.

Vědci pojmenovali pulce Goliáš. Živočich je sice zdravý a nadále roste, jenže s největší pravděpodobností nikdy nedosáhne své metamorfózy a nepromění se ve skokana. Neobvyklou velikost zřejmě způsobila hormonální porucha, přičemž pulci více uškodila než pomohla.

Její soustavy nebudou moci obrovské tělo podporovat, a tak nebude mít příliš dlouhý život. Odborníci hned zjišťovali, zda se v minulosti vyskytli podobně velcí pulci a po prohledání archivů zjistili, že nejde o ojedinělý případ.


Domů
Sdílet
Diskuse