Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. srpna 2018 12:47
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Střed planety, vesmíru či domov bohů. Posvátná hora Kailas je jedním z mála míst, kam ještě nevkročila lidská noha

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Je mnohem nižší než Mount Everest, přesto ji zatím nikdo nezdolal.

Věděli jste, že na světě existuje stále místo, kam nevkročila lidská noha? Minimálně jedním takovým je hora Kailas, která je nejvyšším vrcholem hřebene Gang Rinpočhe patřícího do pohoří Transhimálaj. Rozprostírá se v Tibetu, resp. v Číně. I když je vysoká „jen“ 6638 metrů, což by profesionálním horolezcem problém nedělalo, protože Mount Everest je vyšší o více než 2000 metrů a jeho vrcholu už dosáhlo přibližně 4 000 horolezců, na vrcholu Kailas dosud nestál jediný člověk.

Důvodem má být významnost hory, která je posvátná hned pro čtyři asijská náboženství: bönismus, buddhismus, hinduismus a džinismus. O hoře Kailas tak můžeme mluvit jako o jednom z nejposvátnějších míst celé planety. Má polohu téměř pravidelné pyramidy, přičemž vrchol je trvale pokryt sněhem a ledem.

Střed planety, vesmíru či domov bohů. Posvátná hora Kailas je jedním z mála míst, kam ještě nevkročila lidská noha
Zdroj: wikimedia.org/Ondřej Žváček

Nejdéle uctívají horu Kailas bönisti, kteří věří, že je místem, kam sestoupil sám zakladatel jejich náboženství. Hinduismus a buddhismus v ní vidí symbol mužnosti. S nedalekým jezerem Manasarovar tak tvoří celek, jelikož toto jezero představuje naopak symbol ženskosti. Pro džinismus je zase místem, kde první z 24 tírthankarůAdinátha, dosáhl duchovní svobodu. Tírthankara je džinistický učitel, resp. světec, který „přestoupil na druhý břeh“, tedy díky svému vedení se oprostil od přirozeného koloběhu života.

Obě náboženství navíc pokládají Kailas za jakýsi střed světa, potažmo vesmíru. Hinduisté Kailas také ztotožňují s mýtickou horou Meru. Ta má tvořit osu světa a střed všech dimenzí vesmíru (lók). Rovněž je pokládána za domov hinduistického boha Brahmy, ale souběžně se má na vrcholu Kailasu nacházet i trůn boha Šivy, který tu má pobývat se svou manželkou, bohyní Párvatí.

Hora Kailas a jezero Rakshastal vlevo a Manasarovar vpravo

Střed planety, vesmíru či domov bohů. Posvátná hora Kailas je jedním z mála míst, kam ještě nevkročila lidská noha
Zdroj: wikimedia.org/ Moumine

Jediným člověk, který kdy zdolal vrchol této posvátné hory, má být podle buddhistů jogín a básník Milaräpa. Jelikož se tak ale mělo stát někdy v 11. století, lze tato tvrzení pokládat za obzvlášť barvitá. Obecně tibetské legendy říkají, že na vrchol se dostane jen bezhříšný člověk. Pro drtivou většinu lidstva tak má být hora Kailas nedosažitelná.

Ani posvátnost a mýty kolující o nahoru Kailas však neodradily mnohé světoznámé horolezce, aby se pokusili o její zdolání. K prvním patřil Reinhold Messner, který jako první dosáhl vrcholu Mount Everest bez použití kyslíkových přístrojů. V 80. letech, kdy se o Kailas začal zajímat, ale nebyly vztahy mezi Čínou a Tibetem právě ideální, kvůli čemuž čínské úřady do světa vypustily absurdní informaci, že žádná hora Kailas neexistuje. Povolení na výšlap dostal až o 7 let později, ale z úcty k posvátnosti tohoto místa svou expedici neuskutečnil.

Střed planety, vesmíru či domov bohů. Posvátná hora Kailas je jedním z mála míst, kam ještě nevkročila lidská noha
Zdroj: www.maxpixel.net

Na internetu lze dohledat velké množství legend a příběhů, které Kailas vykreslují ve značně mystickém světle. Jedním z nich je i příběh Colonela Wilsona, který svou údajnou expedici popisoval i v Alpine Journal (vol. 40, 1928). V článku říká: „Když se mi podařilo najít cestu k vrcholku Kailas, objevila se silná sněhová bouře a pokračování ve výstupu se stalo nemožné“. Ruský horolezec Sergej Cistjakov měl zase při expedici pociťovat nepříjemné pocity, jakmile však začal klesat dolů, měla se dostavit silná úleva. Ať už jsou vaše názory na zmíněné legendy jakékoliv, hora Kailas je v každém případě jedním z posledních míst, které lidská noha ještě neposkvrnila.

Domů
Sdílet
Diskuse