Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. srpna 2018 16:53
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Dvě ulice v Rotterdamu čeká zákaz kouření. Stojí za ním zástupci místních škol a nemocnice

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Rotterdamští kuřáci si budou muset dávat pozor, na které ulici si připalují.

Zatímco se Češi stále potýkají se zákazem kouření v restauračních zařízeních, v Nizozemsku mají obdobný zákon už od roku 2008. A v současnosti se chystá další přitvrzení. Konkrétně v Rotterdamu, největším přístavním městě Holandska.

Chystá se zde zákaz kouření na dvou ulicích. Na nich sídlí nemocnice Erasmus Medical Centre, Erasmiaans Gymnasium a Hogeschool Rotterdam College.

Zástupci této trojice institucí se spojili a napsali městské radě a starostovi Ahmedu Aboutalebovi dopis, v němž se dožadovali zákazu kouření v okolních ulicích.

Ve zprávě vyzdvihli, že klasické zákazy nepomáhají a kuřáci ohrožují více než třicet tisíc studentů, zaměstnanců a pacientů, kteří se v okolí jejich institucí pohybují.

Dvě ulice v Rotterdamu čeká zákaz kouření. Stojí za ním zástupci místních škol a nemocnice
Zdroj: Public Domain

Nové zákonné opatření bylo podle informací deníku Algemeen Dagblad vzato zástupci městské rady v potaz a mělo by být schváleno v nejbližších dnech. 

Podle protikuřácké organizace Clean Air Now půjde o první zákaz kouření vztahující se na celé ulice v Holandsku. Rotterdam však nebude v tomto směru pionýrem, protikuřácká opatření zavedli už v Groningenu a Amstelveenu.

Zákazu kouření v konkrétních městských oblastech se nevyhýbají města po celém světě. V Kjótu se dokonce nesmí kouřit ve většině města a kuřáci mají vyznačené prostory, kde si mohou zapálit. 

Pokud se chystáte vypravit do největšího evropského přístavu a zároveň architektonicky skvostného města jménem Rotterdam, dávejte si pozor, kde budete lidem kouřit pod okny. 

Domů
Sdílet
Diskuse