Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. srpna 2018 16:17
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Děti vychovávané lesbickými páry jsou v dospělosti stejně šťastné jako potomci heterosexuálů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Studie začala před desítky let analyzovat lesbická partnerství.

Informace o výchově dětí v rodinách párů stejného pohlaví byly v druhé polovině 20. století vzácností. Soudní rozhodnutí o adopcích neměla žádné studie ani výzkumy, na kterých by mohla stavět, a nikdo nechtěl financovat studii s potenciálními výsledky za dlouhé desítky let.

Psychiatrička Nanette Gartrell přesto nezanechala svůj cíl za sebou a oslovila množství lesbických párů s adoptovanými dětmi, aby zjistila, jak bude vývoj potomků pokračovat ve srovnání s dětmi v běžných heterosexuálních rodinách.

V 80. a 90. letech měly lesbické páry mnohem více možností k umělému oplodnění pomocí spermobanek, a tak se našlo dostatek dobrovolníků ochotných sdílet své citlivé informace s výzkumníky. Psychiatrička se svým týmem začala děti analyzovat ve věku 10 let, pak ve věku 17 let a nakonec i po dosažení 25. narozenin.

Děti vychovávané lesbickými páry jsou v dospělosti stejně šťastné jako potomci heterosexuálů
Zdroj: 7sisters/Pinterest

Všechna vyšetření 77 potomků v lesbických rodinách pak srovnávala s vyšetřeními 25letých Američanů. Jednotlivá srovnání byla upravena na základě pohlaví, rasy, etnika i úrovně vzdělanosti, takže šlo o co nejvěrnější analýzy.

Výsledek? Psychiatrička nenašla mezi dětmi vychovávanými v heterosexuálních a lesbických rodinách žádné výrazné rozdíly, které by mohly být připsány právě situaci v rodině homosexuálních partnerů. Studii publikovala v The New England Journal of Medicine.

Nanette s potěšením konstatuje, že dodnes pracuje s 92 procenty všech rodin. I nadále se bude snažit porovnávat psychický vývoj jednotlivých dětí, a pokud se jí to bude dařit, zřejmě nakonec získáme vůbec nejdelší studii vlivu homosexuální rodiny na děti.

Zároveň však dodává, že 91 procent zkoumaných jsou běloši a dosáhli vysoké úrovně vzdělání, takže výzkumníci by se měli v budoucnu podívat i na vliv v rozdílných sociálních oblastech.

Domů
Sdílet
Diskuse