Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. srpna 2018 19:40
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Víc než milion mravenců marabunta vytvořilo živý most, aby mohli napadnout vosí hnízdo

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mravenci napadají svoji kořist v obrovském počtu.

Při slovním spojení mravenci marabunta si většina z nás zřejmě vzpomene na jeden z nejhorších filmů historie. Vraždící mravenci nám v dětství způsobili strach z malých živočichů, ale i když se jich ve skutečnosti velmi obávat nemusíme, mravenci marabunta jsou mimořádně agresivní a inteligentní.

Bojoví či legionářští mravenci, jak je často nazývají, zachytil přímo v akci i inženýr Francisco Boni na výletě v Brazílii. Pod střechou domu zahlédl vosí hnízdo, do kterého vedl na první pohled neidentifikovatelný černý most.

Vytvořili ho pomocí vlastních těl mravenci marabunta, přičemž využili všech svých predispozic, aby byl co nejstabilnější a nejefektivnější. Bojoví mravenci se vyznačují útoky na svou kořist, při kterých uplatňují svůj obrovský počet, díky čemuž nemají nepřátelé velkou šanci na přežití.


Ačkoliv nebylo vosí hnízdo postaveno v přímém dosahu mravenců, pomocí mostu mohli mravenci vniknout dovnitř a ukrást všechno, co tam nepřátelé zanechali. Vosy většinou stihnou před chystaným útokem uniknout, ale slabší jedince v hnízdě nechávají napospas osudu.

Mravenci pak pomocí mostu vynesou zásoby jídla i usmrcené živočichovy. Koncept mostu přitom mravencům vyhovuje více, protože dokáží efektivněji projít nejprve směrem dolů a až potom nahoru. Zřejmě přitom stavba začala standardně horizontálně, jenže gravitace táhla mravence dolů, a tak museli jednotlivé struktury posílit.

Víc než milion mravenců marabunta vytvořilo živý most, aby mohli napadnout vosí hnízdo
Zdroj: Francisco Boni
Domů
Sdílet
Diskuse