Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. srpna 2018 15:04
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Kim Čong-Un zapózoval u údajně nové tramvaje. Ve skutečnosti je ale 25 let stará a pochází z Československa

ZAJÍMAVOSTI ČESKO KLDR
Uložit Uložené

Nové nejsou nové a původně pochází z našich končin.

Městská hromadná doprava v KLDR rozšiřuje svůj vozový park, šedivé ulice Pchjongjangu dostanou nové tramvaje a autobusy. U uvedení před pár dny samozřejmě nemohl chybět ani samozvaný vůdce Kim Čong-Un, který se seznámil s procesem výroby a dělníky velmi pochválil za zvýšenou kvalitu zpracování oproti období před půl rokem. 

„Kvalita a kulturní úroveň všech doplňků byla pozoruhodně vylepšena a kvalita pryžových výrobků včetně podlahové gumy a gumových rámů skel a plastových přepážek je dobrá,“ uvedl prý podle serveru KCNA.kp samotný Kim. Soudruha vůdce prý rovněž tížilo u srdce, když vídal v ulicích staré tramvajové vozy, které lidem způsobovaly potíže, s čímž souvisel i nárůst taxíků v ulicích. Velmi si také pochvaloval fakt, že většina komponentů byla ze severokorejských dílů, což... není pravda.

Kim Čong-Un zapózoval u údajně nové tramvaje. Ve skutečnosti je ale 25 let stará a pochází z Československa

Faktem totiž je, že automobilový průmysl v KLDR ve skutečnosti poměrně hojně využívá součástí a celků z Číny a ilegálně se sem dostávají dokonce také kompletní výrobní linky vybraných značek západního světa

Web Československý dopravák navíc přišel na to, že údajně „nová“ tramvaj, kterou s tak velkou slávou vážený vůdce uvedl na svět, pochází z československé tramvaje typu KT8D5. Tramvajové vozy tohoto typu se vyráběly v letech 1986 až 1993 v závodu Tatra Smíchov podniku ČKD. Toto vozidlo je tříčlankové a umí jezdit oboustranně. 

Na začátku 90. letech sem bylo exportováno 45 vozů KT8D5, po nichž následovalo 129 modelů T6B5. Původní úmysl dodávat z Prahy i modely KT4 následně selhaly kvůli špatné ekonomické situaci v Severní Koreji.

Kim Čong-Un zapózoval u údajně nové tramvaje. Ve skutečnosti je ale 25 let stará a pochází z Československa

Nové vozidlo má podle KLDR asynchronní motory, elektrickou výzbroj s pulsními měniči a speciální řídicí software, avšak to je tuzemskými znalci zpochybňováno„Použity jsou nová čela, dvoukřídlé dveře i lepená okna. O použití nové elektrické výzbroje a motorů však lze poněkud pochybovat,“ myslí si Libor Hinčica ze zmiňovaného webu. 

Domů
Sdílet
Diskuse