Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. srpna 2018 17:17
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Brněnští vědci získali 100 milionů korun na vývoj látek s protinádorovým účinkem. Mohly by léčit rakovinu

ZAJÍMAVOSTI VĚDA
Uložit Uložené

Biologové a chemici z Masarykovy univerzity získali grant, díky kterému budou moci vyvíjet látky, jež dokáží pomoct při léčbě rakoviny.

Českým biologům a chemikům z brněnské Masarykovy univerzity se podařilo dosáhnout dalšího úspěchu, ze kterého by následně mohli těžit lidé s vážnými onemocněními. Obdrželi totiž grant ve výši necelých 100 milionů korun, který jim umožní pracovat na vývoji látek, jež by měly pomáhat s při léčbě rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění.

„Zkoumáme v podstatě tři různé třídy chemických sloučenin, které vykazují zajímavou biologickou aktivitu. U jedné skupiny s potenciálním protinádorovým účinkem jsme již navázali spolupráci s inovativní britskou farmaceutickou firmou Artios a společně látky dál vyvíjíme,“ vysvětlil pro Českou televizi hlavní koordinátor projektu Kamil Paruch z Ústavu chemie Přírodovědecké fakulty MU.

Brněnští vědci získali 100 milionů korun na vývoj látek s protinádorovým účinkem. Mohly by léčit rakovinu
Zdroj: pxhere.com

Zároveň dodal, že s hledáním farmaceutického partnera druhé skupiny látek umožňujících léčit leukémii budou začínat příští rok. Jimi objevená skupina sloučenin tvoří enzymy, které jsou schopny se podílet na opravách poškozené DNA. „Zablokování vybraných nukleáz by mohlo být efektivní při léčbě některých typů nádorů, zejména v kombinaci s dalšími protinádorovými léčivy,“ vysvětluje Paruch.

Doporučeno
Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace? Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace? 11. ledna 2024 8:00

Vědci přišli mj. i s látkami, které dokáží potlačit rozrůstání nejtypičtějšího druhu leukémie. Vyvíjejí také forskolin, přírodní látku, jejíž využití sahá až k oblastem kardiologie. Jde tak o další velký úspěch českých hlav.

Domů
Sdílet
Diskuse