Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. srpna 2018 13:34
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Turista dostal pokutu 1000 eur za to, že si z pláže na Sardinii odvezl písek v lahvi jako suvenýr

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Italům už došla trpělivost s krádežemi písku z pláží.

Italský ostrov Sardinie ne nadarmo označují jako evropský Karibik. Nekonečné a čisťoučké pláže v kombinaci s tyrkysovým mořem umožňují turistům zažít ty nejkrásnější chvíle. Ale jen do momentu, kdy návštěvníky ostrova policisté nenačapají s lahvemi plnými písku přímo na pláži.

Většina z nás si to neuvědomuje, ale obyčejný suvenýr v podobě písku z dovolenkové pláže je technicky krádeží. Na Sardinii za odnášení písku z pláží hrozí pokuta až do výše 3000 eur. Potrestaný turista se obešel s finančním trestem ve výši 1000 eur.

Turista dostal pokutu 1000 eur za to, že si z pláže na Sardinii odvezl písek v lahvi jako suvenýr
Zdroj: Tommie Hansen/Wikimedia Commons

 

Místní obyvatelé si lahví plných písku v kufrech turistů všimli už před dlouhými lety a na Sardinii funguje také kampaň, která návštěvníky upozorňuje, že na pláži páchají přestupek. Zbytečné zdržení způsobují na letištích, kde jim při bezpečnostní kontrole písek i tak obvykle zadrží.

Jak uvádí The Guardian, na sardinském letišti v Cagliari loni zabavili více než 1 tunu písku, takže trend plážových suvenýrů žije vlastním životem. Nejhorší dopad má přitom úbytek písku na životní prostředí.

Domů
Sdílet
Diskuse