Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. srpna 2018 20:55
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Volkswagen potěší dobrodruhy. Velkolepý obytný dům na kolech jde do prodeje

TECH
Uložit Uložené

Koncept California XXL změnil jméno a nabral na reálných konturách.

Na loňském veletrhu Caravan Salon v Düsseldorfu zaujala divize Volkswagen Užitkové vozy parádním konceptem California XXL. Obrovský obytný automobil, který stál na základech nového Crafteru, okouzlil veřejnost, za což mohl nejen moderní design, ale také velkolepá vnitřní prostornost a velmi atraktivně vyhlížející konfigurace interiéru. Rok nato nám automobilka představuje sériovou verzi, která sice přišla o několik koncepčních řešení, i tak ale vzbuzuje nemalý rozruch.,

Nadále platí, že jako základ posloužil model Crafter, finální provedení však nakonec nese název Grand California. Jeho podstata však zůstává zachována. Interiér se svou svěží čistotou a inteligentně promyšlenými detailními řešeními navazuje na osvědčené vlastnosti „klasického“ modelu California. Skříňky v interiéru mají výhradně bílou barvu, což přispívá k příjemné atmosféře a podporuje velkorysý prostorový dojem. Všechna okna obytné kabiny jsou vybavena zdvojenými roletami se sítí proti komárům a zatemnění.

Volkswagen potěší dobrodruhy. Velkolepý obytný dům na kolech jde do prodeje
Zdroj: www.vwn-presse.de

K sériovému vybavení patří kromě kuchyňské linky a prostorné hygienické buňky (840 × 800 mm) i vnější osvětlení nad bočními posuvnými dveřmi. Sériová přípojka na venkovní sprchu s nastavitelnou teplotou vody významnou měrou zpříjemní život v kempu. Elektricky výsuvný schůdek u bočních posuvných dveří usnadňuje nastupování a vystupování, zatímco vnitřní osvětlení funguje za pomoci pohybových senzorů.

Velkou předností je právě hygienický kout – kromě WC a sklopného umyvadla obsahuje i sprchu. Nádrže Grand Californie na čistou vody mají objem až 110 litrů. Grand California má otočná sedadla řidiče a spolujezdce a lavici pro dvě osoby v obytné části. Velký jídelní stůl poskytuje dostatek místa pro stolování pro čtyři osoby. Kuchyňské vybavení zahrnuje výsuvnou, 70litrovou chladničku včetně mrazáku, plynový vařič se dvěma hořáky, dřez, jakož i různé skříňky s posuvnými dveřmi, zásuvky a výklopné odkládací schránky. 

Volkswagen potěší dobrodruhy. Velkolepý obytný dům na kolech jde do prodeje
Zdroj: www.vwn-presse.de

Na přání výrobce dodává kromě postele v zadní části i postel pro děti ve zvýšené střeše s panoramatickým střešním oknem. Dále je možné připlatit za přídavnou stropní klimatizaci vzadu, boční markýzu, nosič kol na zadní část vozidla, kempinkový stolek a židle. Sériové plynové topení lze na přání rozšířit o plynovo-elektrické a naftovo-elektrické topení. Na přání výrobce montuje i solární články na střeše, anténu pro příjem satelitní televize a internetové připojení.

Cenové relace ani technické parametry sériovky zatím známé nejsou, je však více než pravděpodobné, že půjde o agregáty shodné s modelem Crafter, tedy 2litrová TDI. V nabídce chybět nebude ani pohon všech čtyř kol 4Motion a plejáda asistenčních systémů z osobních vozů značky.

Zpět
Sdílet
Diskuse