Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. srpna 2018 20:18
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Polák oslavil 25. narozeniny, ale je uvězněn v těle 12letého kluka. O plnohodnotný život ho připravila vzácná nemoc

ZAJÍMAVOSTI POLSKO
Uložit Uložené

Mladý Tomasz však svůj boj nevzdává.

Do svých 7. narozenin žil Polák Tomasz Nadolski život běžného mladého chlapce. Nic nenasvědčovalo tomu, že by měl trpět jakýmkoli skrytým onemocněním, ale postupem času byli on, rodiče i lékaři čím dál víc překvapení.

Tomasz začal po každém jídle zvracet, byl vyhublý, až si z něj spolužáci ve škole utahovali, a lékaři mu přitom diagnostikovali jednu psychickou poruchu za druhou.

Až po delším čase je napadlo, že by za stavem mladého chlapce mohlo stát i fyziologické onemocnění. Diagnostikovali mu Fabryho chorobu, což je dědičná porucha metabolismu způsobující hromadění konkrétního typu tuků na více místech.

Polák oslavil 25. narozeniny, ale je uvězněn v těle 12letého kluka. O plnohodnotný život ho připravila vzácná nemoc
Zdroj: NTV

Silný Polák se nevzdal a nemoci se postavil čelem, jenže dnes má 25 let a vypadá jako 12letý chlapec. Každý den trpí nepředstavitelnými bolestmi, zažívá muka a bez speciálně vyrobených bot nedokáže ujít ani krok.

Každý měsíc mu stát posílá na účet invalidní důchod, což je necelých pět tisíc korun, a tak si nemůže dovolit drahou léčbu, která byla na Fabryho nemoc vyvinutá. Usmálo se na něj štěstí, protože po zveřejnění příběhu a potíží na internetu se výrobce léků rozhodl pořídit terapii mladému Polákovi zcela zdarma.

Doporučeno
Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly 3. prosince 2023 6:00

Tomasz však netuší, zda bude moci být v životě šťastný. Nemoc mu rozbila vztahy s kamarády i rodinou a nemůže přijímat ani běžnou stravu, protože ji nedokáže zpracovat.

Každý den proto 20 hodin stráví připojený na hadičky, které mu do těla dodávají živiny potřebné k přežití. Nemoc nelze zcela vyléčit, ale její postup je možné zpomalit a uvolnit příznaky, na čemž Tomasz momentálně pracuje.

Domů
Sdílet
Diskuse