Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. srpna 2018 14:49
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

16letý hacker zaútočil na Apple a ukradl 90 gigabajtů dat

TECH AUSTRÁLIE
Uložit Uložené

Mladík z Austrálie si zadělal na velké problémy. Nahackoval se do systémů společnosti Apple a nyní čeká na rozsudek soudu.

Společnost Apple se stala terčem série kybernetických útoků, které měl na svědomí teprve 16letý hacker z Austrálie. Informoval o tom tamní portál The Age s tím, že mladík za své činy ve čtvrtek poprvé stanul před soudem, kde se k obvinění přiznal.

90 gigabajtů dat

Jméno nezletilého útočníka nebylo vzhledem k jeho nízkého věku zveřejněno, podle mladíkova advokáta se však v rámci mezinárodní hackerské komunity jedná o známou postavu.

Server navíc dodává, že do systémů amerického giganta se hackerovi podařilo v uplynulém roce nabourat hned několikrát, a to z pohodlí vlastního domova na předměstí. Z mainframeu firmy (velký sálový počítač využívaný pro zpracování obrovských objemů informací a řešení složitých operací) pak stáhl asi 90 gigabajtů dat.

Mezi ukradenými soubory měly být různé střežené dokumenty společnosti, kromě toho se ale mladík dostal k soukromým účtům zákazníků Applu.

Poškozená společnost se ovšem v pátek nechala slyšet, že žádné údaje nebyly jakkoliv kompromitovány.

Ilustrační obrázek

16letý hacker zaútočil na Apple a ukradl 90 gigabajtů dat
Zdroj: flickr.com/Omar Jordan Fawahl

Pro Apple chtěl pracovat

Jak dále uvádí britský deník Independent, poté, co se Apple o útoku dozvěděl, kontaktoval americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který případ následně předal australským vyšetřovatelům. Ti útočníka vypátrali a provedli v jeho rodinném domě razii, při níž zabavili dva laptopy, jeden hard disk a mobilní telefon.

Při prohlídce policisté navíc zjistili, že ukradená data a další materiály si mladík ukládal ve složce nazvané „hacky hack hack“ a svými kybernetickými útoky na Apple se chlubil přes aplikaci WhatsApp svým přátelům.

Mladý hacker údajně uvedl, že jeho snem bylo v budoucnosti pro Apple pracovat. To už mu ale zřejmě nevyjde. Rozsudek za své činy si vyslechne 20. září (september).

Domů
Sdílet
Diskuse