Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. srpna 2018 3:16
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Na Faerských ostrovech se moře zalilo krví zabitých velryb. Krutý lov je každoroční tradicí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Téměř 200 zabitých savců, spousta krve a příšerný zápach.

Faerské ostrovy na severu Atlantiku mezi Skotskem a Islandem se opět zbarvily do krve. Začal zde totiž každoroční lov velryb, což vyvolalo pobouření a hněv ze strany ochranářů a aktivistů. Místní však toto nehumánní zabíjení desítek savců vysvětlují tak, že jde o dlouholetou tradici a stejně tak o zanedbatelný počet mrtvých zvířat. Smutné je, že kruté atrakce se vždy účastní velké množství turistů, ale i místních s dětmi.

Krvelačný rituál s názvem Grindadráp se koná každý rok v létě a jde o neobchodní lov, kterého se může zúčastnit kdokoliv. Rybáři nejprve prostřednictvím lodí naženou desítky velryb do mělké zátoky, kde se jim následně snaží poškodit míchu, aby smrt nastala co nejrychleji. Podle všech informací se letošní počet zabitých savců odhaduje na více než 180 a celé toto hrozivé „divadlo“ trvalo hodinu a půl.

V minulosti byly velrybí tuk a maso plné proteinů, železa, karnitinu a vitamínů, ale také nepříliš blahodárné rtuti, využívány zejména k zásobení místních na zimu. Ve 21. století však tradice podobného typu nemá místo a ani opodstatnění. Druh vražděné velryby s názvem kulohlavec černý (Globicephala melaena) je znám již od 15. století a na celém světě se nachází necelých 800 tisíc těchto savců.

Rybáři údajně musí získat nejprve zvláštní povolení ke krvelačnému lovu. Podle všeho se metody spojené s krutou tradicí od jejích počátků zlepšily, ale množství ochranářských skupin proti nim stále vytrvale bojuje. Nejznámější je organizace Sea Shepherd, která se snaží zakázat pravidelný lov, čímž by zachránila nevinně trpící savce.

Domů
Sdílet
Diskuse