Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. srpna 2018 10:56
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Čeští vědci uchvacují: Umí v hlase zachytit Parkinsonovu nemoc už v raném stadiu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Tým českých vědců dokáe zachytit Parkinsonovu nemoc a další neurodegenerativní onemocnění už ve velmi raném stadiu.

Čeští vědci registrují významný úspěch. Podařilo se jim totiž vyvinout metodu, díky níž dokáží zachytit nastupující Parkinsonovu chorobu a další neurodegenerativní onemocnění už ve velmi raném stadiu. A to jen díky hlasu. Poznatky o svém objevu předávají také odborníkům z prestižních zahraničních klinik, kteří se od nich učí. Informoval o tom web Hospodářských novin.

Vše začalo na škole 

Unikátní metodu má na svědomí pětatřicetiletý výzkumník Jan Rusz, který na ní pracuje a předává o ní informace dál za pomoci svého týmu. Její kořeny přitom sahají až deset let zpátky k Ruszově disertační práci, v níž se zabýval právě výzkumem řeči u pacientů s Parkinsonovou nemocí.

Tři roky nato pak jeho skupině vyšly články ve dvou renomovaných odborných časopisech, konkrétně Movement Disorders a Journal of the Acoustical Society of America, díky čemuž se k tématu podařilo přitáhnout daleko větší pozornost.

Nyní budou cenné poznatky Ruszova týmu díky prestižnímu grantu Michael J. Fox Foundation využívat kliniky z různých koutů světa, jako například z Rakouska, Itálie, Kanady a dalších zemí, kde budou probíhat další výzkumy. „Cílem je vyvinout citlivé metody pro hodnocení motorických poruch řeči, které budou mnohem spolehlivější než poslechové hodnocení. Využíváme matematickou analýzu zvukové nahrávky,“ uvedl Rusz pro Hospodářské noviny.

Ilustrační obrázek

Čeští vědci uchvacují: Umí v hlase zachytit Parkinsonovu nemoc už v raném stadiu
Zdroj: pixabay.com

Vznikne speciální aplikace 

Podle Ruzse je jednou z nejčastějších změn v řeči člověka s Parkinsonovou nemocí to, že pacient začne mluvit tišeji a monotónněji, takže „může připomínat uspávače hadů,“ říká. Vytvořil proto umělou inteligenci, která takové změny či poruchy řeči dokáže včas identifikovat.

Skupina odborníků kolem Ruzse se už navíc v tuto chvíli zabývá vývojem speciální mobilní aplikace, která má na základě dlouhodobého vyhodnocování telefonátů člověka případně upozornit, zda u něj došlo ke změně řeči. Dostupná by měla být zhruba za 5 až 10 let.

Právě zachycení nemoci už v preklinickém stadiu může být podle Ruzse naprosto stěžejní pro nalezení léčby, která zatím neexistuje. V současné době se dají pouze tlumit symptomy.

To by se ale díky práci českých vědců mohlo v budoucnosti změnit. Nejprve se však musí dokončit řada výzkumů a následné uvedení poznatků týmu do praxe. 

Domů
Sdílet
Diskuse