Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. srpna 2018 12:08
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Čech se stal nejsilnějším mužem světa! Silák Jiří Tkadlčík nedal zbytku světa šanci

SPORT
Uložit Uložené

Jiří Tkadlčík to dokázal. Převálcoval borce z dvanácti zemí a stal se nejsilnějším muže světa.

Česko má nového mistra světa. Stal se jím devětadvacetiletý borec Jiří Tkadlčík, který o víkendu ve svém rodném Přerově s přehledem ovládl prestižní soutěž World‘s Ultimate Strongman Chmapionship. Ve váhové kategorii do 105 kilogramů proti sobě poměřilo síly celkem šestnáct strongmanů z dvanácti zemí, nikomu z nich ovšem Tkadlčík nedal šanci a ke svým dosavadním úspěchům přidal i ten, po kterém už dlouho toužil.

16 borců, 5 disciplín, jeden vítěz

„Tak se to povedlo. Byla to velice dlouhá a krásná cesta, která vždycky nebyla jednoduchá a občas jsem při jejím zdolávání uklouzl a ležel hubou v blátě. Občas jsem neměl ani pořádně co jíst, občas nebylo pořádně kde a s čím cvičit. Občas to bylo prostě pěkně na hovno. Ale jak se říká: Musí pršet, aby byla duha,“ napsal čerstvý mistr světa na svém facebookovém profilu

O titul o nejsilnějšího muže světa se bojovalo v pěti různých disciplínách. Jako první byl na programu takzvaný super yoke, při kterém si účastníci umístili na záda 420kilogramovou konstrukci a následně s ní museli za co nejkratší čas urazit dvacet metrů. 

Další disciplína byla složena ze tří úkonů – výrazu jednoruční činky vážící 95 kilogramů, zdvihu dřevěného kmene o váze 145 kilogramů a zdvihu 145kilogramové obouruční činky.

Překonal vlastní rekord

Třetí disciplínou byla klasika v podobě mrtvého tahu, v níž Tkadlčík zvedl ohromných 390 kilogramů a tím navíc o 5 kg překonal vlastní světový rekord, který stanovil při soutěži na Ukrajině.

Následoval tzv. viking press, kdy strongmani prováděli výrazy nad hlavu s vahou 170 kilogramů. Zde se Tkadlčíkovi podařilo udělat 12 opakování a spolu s dalším borcem, který zvládl stejný počet, se tak rozdělil o první místo.

Soutěž završila disciplína se třemi pytli písku (90, 100 a 110 kilogramů), které měli borci za úkol v co nejkratším čase odnést dvacet metrů a poté břemeno položit na 160centrimetrový stůl.

Velký náskok

V celkovém součtu ze všech disciplín pak Tkadlčík získal 77,5 bodu a druhému v pořadí, kterým byl polák Przemysław Marczewski, tak utekl o krásných 12,5 bodu. 

„Samozřejmě, kdyby disciplíny byly poskládány jinak, tak se mohlo stát, že nevyhraji nebo vyhraji s jiným bodovým náskokem. Teď se to povedlo a sedlo to,“ řekl český král strongmanů pro Přerovský deník.

„Chtěl bych poděkovat každému, kdo tu stál. Tohle vítězství není jen moje, ale i vaše. Musel jsem to odzvedat, ale vy jste mi pomohli. Jsem strašně šťastný," dodal.

Titul pro mistra Evropy a čtyři zlaté medaile ze závodů Arnold Classic tak Tkadlčík úspěšně doplnil titulem pro mistra světa. Gratulujeme!

Domů
Sdílet
Diskuse