Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. srpna 2018 21:27
Čas čtení 0:00
Kateřina Lukášová

Smaženou tyčinku Mars považují Skotové za národní pokrm. Servírují ji s vanilkovou zmrzlinou

ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ
Uložit Uložené

Tradice mohou být různé. A Skotové mají jednu mimořádnou – smaženou tyčinku Mars. Kalorická bomba má v téhle zemi svou historii a nositelé kiltů na ni nedají dopustit.

Rozhlehlé Highlands, pohádkový Edinburgh, pověstné kilty, řízná whiskey a tajemná Nessie. To všechno se ti možná vybaví, když se řekne Skotsko. K typickým dominantám téhle krásné země ale patří ještě něco dalšího. Nedílnou součástí skotské kultury je tradiční pochoutka v podobě tyčinky Mars smažené v máslovém těstíčku.

Dokonalá prasárna, řekneš si. A ono to tak skutečně je. Ale Skotové to milují! Zjisti, proč je pro ně tahle extravagantní pochoutka takovou srdcovkou.

Smaženou tyčinku Mars považují Skotové za národní pokrm. Servírují ji s vanilkovou zmrzlinou
Zdroj: Wikimedia Commons, xian from Lancaster

Haggis, bannock a smažená Marska

Kdyby sis chtěl smaženou Marsku připravit doma, klidně můžeš. Je to prostě klasická Marska osmažená v těstě běžně používaném pro hluboké smažení ryb, klobás a dalších podobných produktů.

Na internetu navíc velmi snadno seženeš recept. Nebude to ale mít takové kouzlo. Něco takového by sis totiž měl vychutnat přímo v centru dění, tam kde vznikla a rozšířila se.

Tato pochoutka neobdržela podporu společnosti Mars, která se s něčím takovým odmítla ztotožnit, protože by to bylo v rozporu s jejími zásadami podpory zdravého životního stylu.

Doporučeno
V obchodě se procházeli komparzisté a z hotelu nás nepustili na ulici. Jozef vypráví o své cestě do KLDR V obchodě se procházeli komparzisté a z hotelu nás nepustili na ulici. Jozef vypráví o své cestě do KLDR 2. března 2024 8:00

Jak vtipné, zejména, když se podíváš na zadní stranu obalu tyčinky Mars a přečteš si nutriční hodnoty – je to kalorická bomba sama o sobě. Zajímalo by nás, kolik zdravě žijících si jí pravidelně dopřává.

V polovině 90. let 20. století se její smažená verze masově rozšířila a začala ve Skotsku nabývat na popularitě.

To pokračovalo až do chvíle, kdy začala být neoficiálně řazena mezi tradiční skotské pokrmy, jako jsou třeba haggis (národní pokrm z ovčích vnitřností), Scottish pie (koláček plněný masem), rumbledethumps (zapečené brambory, cibule a zelí) nebo bannock (skotský chléb) či scone (malé kousky pečiva často podávané k čaji).

Smaženou tyčinku Mars považují Skotové za národní pokrm. Servírují ji s vanilkovou zmrzlinou
Zdroj: Wikimedia Commons, Taras

Psal se rok 1995…

Ačkoliv smažená Marska nemá ve Skotsku tak dlouhou tradici jako jiné tradiční pokrmy, její historie se píše již více než 20 let.

První tyčinka Mars byla totiž údajně osmažena již roku 1995 v tehdejším Haven Chip Baru, dnes baru Carron, ve Stonehaven, poblíž Aberdeen na severovýchodním pobřeží Skotska.

I když zde bezesporu nestojí takové kolony jako před kavárnou Elephant House, kde J. K. Rowling napsala první díl Harryho Pottera, dychtiví fanoušci sladkostí a Skotska se v hojných počtech sjíždí i sem.

Příběh začal prostým pokusem a přes rozhovory s novináři, komentáře společnosti Mars (To je poprvé, co někdo udělal něco takového s naším produktem!), se dostal až do novin Daily Record a posléze i do televizního programu The Big Breakfast a na BBC World Service. Tolik povyku pro jednu osmaženou čokoládovou tyčinku!

Smaženou tyčinku Mars považují Skotové za národní pokrm. Servírují ji s vanilkovou zmrzlinou
Zdroj: Wikipedia.org/Bostonwiki69

Extravagance, kterou je nutné vyzkoušet

Nicméně, od té doby Skotové tuto extravagantní pochoutku milují. A nejsou sami. Z mnohých věcí, které chtějí turisté vyzkoušet, když přicestují do této nádherné starobylé země, je právě smažená Marska často tou první.

Skotové ji občas rádi prodávají po dvou a s vanilkovou zmrzlinou k tomu. Jako by jedna kalorická nálož nestačila.

Smaženou tyčinku Mars považují Skotové za národní pokrm. Servírují ji s vanilkovou zmrzlinou
Zdroj: Flickr.com/Peter Shanks

Synonymum nezdravosti

Nikdo se nemůže zavděčit všem. Tak to bývá. A jinak to není ani v případě smažené tyčinky Mars. Jedni ji milují, druzí zatracují. Podle mnohých je synonymem špatného životního stylu, obezity a vysokého obsahu tuku.

Podle některých průzkumů je dokonce smažená Marska ve městě Glasgow příčinou vyšší míry úmrtnosti, jíž nad jinými městy stejné velikosti vyniká.

Jedna teorie dokonce naznačila, že obyvatelé Glasgow mají přirozeně pesimistické dispozice a že nezdravý životní styl, prezentovaný smaženou Marskou, je výrazem jejich tendence znehodnocovat budoucnost.

No, my si myslíme, že tyčinka Mars osmažená v máslovém těstíčku rozhodně není něco, čím by se člověk měl cpát často.

Jednou za čas, v kombinaci s pohybem a zdravou stravou, ale nějaká taková „prasárnička“ tak úplně uškodit nemůže, nebo ano? Co myslíš ty?

Domů
Sdílet
Diskuse