Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. srpna 2018 15:58
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Nejstarší ledovec v Arktidě se poprvé začal rozpadat. Vědci varují před ohrožením života ledních medvědů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Situace je vážná i pro původní obyvatele.

Nejstarší a také nejtlustší mořský ledovec v Arktidě se začal poprvé v historii rozpadat. Jde o oblast severně od Grónska, která bývá i v létě zaledněná. Jev podobného charakteru ještě nikdy v minulosti nebyl zaznamenán. Od počátku sedmdesátých let minulého století, kdy začalo satelitní sledování, se údajně ledovec nikdy nerozpadával tak jako letos.

Postupné rozpadávání podle všeho zapříčiňuje neobvykle horká vlna vzduchu ze severní polokoule. Obvykle mívá led z mořské vody při zamrznutí tloušťku v průměru čtyři metry. Nyní je však mimořádně tenký, což způsobuje otevírání vod. Rozpad ledovce by mohl mít katastrofální následky pro populaci ledních medvědů či jiných živočichů.

„Dosud byla většina vytvořeného ledu v Arktidě dlouholetou záležitostí, ale momentálně se zmenšuje a v současnosti je téměř všechen led v Arktidě jednoletý,“ říká pro The Independent profesor Peter Wadhams z Cambridgeské univerzity. „Jediné místo, kde dlouholetý led přežil, bylo severně od Grónska, ale nyní se otevřel a přesouvá se od pobřeží,“ dodává.

Profesor Wadhams také řekl, že to bude mít vážné důsledky pro volně žijící živočichy včetně ledních medvědů, ačkoli úplný rozsah poškození bude znám až v příštím jaře, kdy se zvířata probudí ze zimního spánku.

Situaci ještě více zhoršuje silný teplý vítr, díky kterému se mořský led přesouvá pryč. V únoru tohoto roku v lokalitě, kde je běžně v průměru -20 stupňů Celsia, naměřili během deseti dnů teplotu kolem nuly. Minulý týden bylo na stejném místě zaznamenaných dokonce až 17 stupňů Celsia.

Roztátý led v grónských vodách by měl opět po čase zamrznout, ale mnohem později než obvykle. Minulý týden byla ledová pokrývka přibližně o 40 % menší než průměr z let 1981 až 2010. „Téměř všechen led severně od Grónska je rozlámaný a rozbitý, a tedy mnohem pohyblivější,“ vyjádřil se klimatický vědec Ruth H. Mottram z Dánského meteorologického institutu pro Guardian.

„Otevřená voda u severního pobřeží Grónska je neobvyklá. Tuto oblast lidé často nazývali i posledním ledovým místem kvůli předpokladu, že se zde bude nacházet poslední trvalý mořský led v Arktidě. Události z minulého týdne však naznačují, že se ve skutečnosti bude poslední oblast trvalého ledu vyskytovat směrem více na západ,“ dodává.

Situace je vážná nejen pro tamní polární medvědi využívající zledovatělé oblast k lovu, ale rovněž pro populaci původních obyvatel. Kvůli rozpadu ledovců by totiž mohli lidé, podobně jako zvířata, přijít o svůj přirozený prostor.

Domů
Sdílet
Diskuse