Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. srpna 2018 16:44
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Ponocování má na tvůj mozek výrazný dopad. Zhoršuje se paměť i soustředění

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Učit se nebo být na party celou noc má svá zdravotní rizika.

Všude čteme, že spánek je mimořádně důležitý a rozhodně bychom ho neměli podceňovat. Realita se však odlišuje od všech příruček a encyklopedií – každý student či pořádně vytížený člověk ví, že dosahovat vytoužených osm hodin není vůbec jednoduché.

Když však místo spánku dokončuješ projekty nebo jen strávíš celou noc ve městě, tvůj mozek to výrazně ovlivňuje.

Internetem se momentálně šíří studie z roku 2015. Autorem je skupina norských neurologů, kteří na 21 mladých mužích sledovali vliv probdělých nocí. Takzvaný DTI dokáže na základě rozptýlení vody v organismu odměřit zdraví nervového systému – subjekty však nemohou konzumovat alkohol, kofein či nikotin.

Vědci se zaměřili zejména na noční studium. Přesně 23 hodin tak muži museli zůstat vzhůru ve snaze naučit se na zkoušku.

Ponocování má na tvůj mozek výrazný dopad. Zhoršuje se paměť i soustředění
Zdroj: unsplash.com

Objeveny byly výrazné změny v bílé hmotě mozkové – spánková deprivace ovlivňuje způsob, jakým mezi sebou komunikují naše neurony. Z vlivu probdělé noci se však naše tělo zřejmě nedokáže vždy stoprocentně zregenerovat, výsledkem pravidelného ponocování tak může být zhoršení paměti, soustředění se či běžných kognitivních schopností.

Vědci předpokládají, že většinu problémů způsobených nedostatkem spánku dokáže vyléčit několik hodin v posteli navíc, ale neexistuje žádná záruka, a pokud si během večerů plánuješ namáhat mozek, rozhodně si dopřej i dostatečné množství spánku.

Ponocování má na tvůj mozek výrazný dopad. Zhoršuje se paměť i soustředění
Zdroj: unsplash.com
Domů
Sdílet
Diskuse