Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. srpna 2018 9:43
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Maraton, kde se občerstvíš vínem a ústřicemi: francouzské závody dokáží přilákat i nepřátele sportu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ve Francii přesně vědí, jak lidi motivovat.

Během celého roku se po celém světě uskutečňují nejrůznější závody a maratony, ale ten nejlákavější začíná až 8. září.

Název Marathon du Medoc pro běžného Čecha ani zdaleka neodkrývá skutečný potenciál závodu, který sice měří klasických 42 kilometrů, avšak nikdo se nesnaží překonat své osobní maximum.

Statistiky říkají, že účastníci maraton dokončují s průměrným časem přes 6 hodin. Pomalé tempo má své vysvětlení. Trasa maratonu vede podél více než 50 větších i menších tradičních francouzských zámků a samozřejmě i přes nejkvalitnější vinohrady na světě.

Maraton lemuje 21 stanic s občerstvením, kde čistou vodu k osvěžení opravdu nepodávají. Stanice nabízejí běžcům ochutnávku místního vína a specialit, mezi které patří přezrálý sýr, ústřice či propečený steak.

Běžci se na start maratonu obvykle postaví ve vtipných maskách, což už k závodu neodmyslitelně patří, a trasu důkladně monitorují zdravotníci.

Zřejmě tě nepřekvapí, že na maraton dohlíží mnohem víc zdravotníků než na klasické závody, protože nekonečná ochutnávka vín ve stále horkém zářijovém počasí dokáže skolit i nejodolnější soutěžících.

Každý rok se závodu zúčastní přibližně 8500 běžců a 90 procent z nich dokonce splní požadavky na vtipný kostým, takže pokud ještě ani na konci srpna nemáš naplánovanou žádnou dovolenou, popíjet na maratonu v nádherném prostředí nezní nejhůř.

Domů
Sdílet
Diskuse