Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. srpna 2018 20:57
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Mladý hacker, který se podílel na krádeži nahých fotek Jennifer Lawrence, jde na 8 měsíců do vězení

TECH JENNIFER LAWRENCE
Uložit Uložené

Krást se nemá. To platí i o cizích soukromých fotografiích, kvůli kterým byl nyní hacker George Garofano poslán za mříže.

Mnozí si jistě vzpomenou na hojně diskutovaný případ z roku 2014, kdy došlo k velkému úniku intimních fotografií řady slavných osobností. Mezi zasaženými se tehdy objevily hvězdy jako Jennifer Lawrence, Kate Upon a mnoho dalších. Jak se ale zdá, po čtyřech letech se nyní podařilo celou kauzu konečně úspěšně uzavřít.

Poslední ze čtyř obviněných

Čtveřice kybernetických zločinců, která měla krádež na svědomí, byla postupně odhalena a tři z nich již byli odsouzeni k pobytu za mřížemi. Před krátkou chvílí navíc americký soud vyřkl ortel nad posledním z nich. Je jím 26letý George Garofano, který poputuje na 8 měsíců do vězení.

Garofano stanul před soudem již v dubnu (apríl) letošního roku, kde se přiznal k rozesílání podvodných e-mailů. V nich se vydával za člena personálu společnosti Apple pro internetovou bezpečnost, aby získal přihlašovací údaje cizích uživatelů.

Jennifer Lawrence

Mladý hacker, který se podílel na krádeži nahých fotek Jennifer Lawrence, jde na 8 měsíců do vězení
Zdroj: wikipedia.org/Mingle MediaTV

Jak uvádí britský deník The Guardian, původně pro Garofana žalobci požadovali vězeňský trest ve výši 10 až 15 měsíců, obviněný naopak požadoval mírnější trest v podobě 5 měsíců za mřížemi a dalších 5 v domácím vězení. 

„Garofano se nelegálně naboural do internetových účtů svých obětí, napadl jejich soukromí a odcizil jejich osobní informace, a to včetně intimních fotografií,“ píše se v rozsudku. Tohoto jednání se měl navíc během 18 měsíců dopustit hned 240krát a ukradené snímky šířil dál, na čemž se údajně také obohatil.

Prý už se polepšil 

Při určování konečné výše trestu bylo přihlédnuto mimo jiné i k tomu, že od zmíněného kybernetického útoku v roce 2014 už Garofano žádný jiný zločin nespáchal, přijal zodpovědnost za své činy a nic prý nenasvědčuje tomu, že by se toho měl v budoucnu dopustit znovu.

Jeho tři kolegové, kteří se na krádeži fotek rovněž podíleli, byli odsouzeni již dříve. Od soudu si odnesli tresty v rozpětí 9 až 18 měsíců za mřížemi. Garofano tak z celé čtyřky kybernetických zločinců dostal nejnižší trest.

Domů
Sdílet
Diskuse